Sétafesztivál Veszprémben – Schweitzer Józsefre emlékezve

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A veszprémi Sétafesztivál alkalmából emlékfát ültet Schweitzer József országos főrabbi tiszteletére a helyi holokauszt emlékműnél a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE). A család nevében Schweitzer Gábor, a város képviseletében Porga Gyula polgármestere mond beszédet. A rendezvény szeptember 29-én, pénteken 11 óra 30 perckor kezdődik. 

Schweitzer József

Az 1922-ben született és 2015-ben elhunyt Schweitzer József Széchenyi-díjas tudós, vallástörténész, egyetemi tanár, országos főrabbi a magyar neológia kiemelkedő alakja volt. Tudományos tevékenysége, rabbinikus munkája és rabbivá lett tanítványai révén az emléke és szelleme máig élő és eleven a magyar zsidó közösségben.

A főrabbi tiszteletére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE)  emlékfát ültet szeptember 29-én, pénteken 11 óra 30 perckor a veszprémi holokauszt emlékmű előtt (cím: Brusznyai Árpád u. 4. szám).

A résztvevőket Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke köszönti, beszédet mond Porga Gyula, Veszprém város polgármestere, míg a család nevében Schweitzer Gábor emlékezik a felejthetetlen tudósra.

*

A zsidó múltat felidéző sétákon lehet részt venni Veszprém vármegye néhány településén a hétvégén. A péntektől vasárnapig tartó vezetett sétákhoz Veszprémben, Balatonfüreden, Inotán és Szentgálon lehet csatlakozni – áll a szervezők által kiadott közleményben – írja az MTI.

Mint írják, a sétafesztiválokat hagyományosan emlékfa ültetésével kezdik: a város szülöttje, Schweitzer József (1922-2015) rabbi emlékére ültetnek facsemetét Veszprémben.

A résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. A séta érinti majd az egykori veszprémi malmok helyszíneit: a Friedler-, Úrkuti, Ring- és Frick-malom nyomait kutatják fel az érdeklődők. Ezen kívül részt lehet majd venni a Szukkot, azaz a Sátrak ünnepe elnevezésű rendezvényen, amely a zsidóság gondviselésben való bizakodásának ünnepe.

Végül az Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar koncertje zárja a napot, melynek elődje, a felnőtt fúvósegyüttes az 1970-es évektől a 80-as évek közepéig működött. Az együttest tavaly a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanárai és korábbi zenekari tagok szervezték újjá Zeitler Dénes karnagy irányításával.

Szombaton délelőtt ismét az egykori malmok nyomait kutathatják fel a résztvevők, majd a belvárosi séta során három helyszínre látogatnak el, olyan, egykori veszprémi zsidó családok lakhelyét keresik fel, akik a vészkorszakot megelőzően a város ismert polgárai voltak.

Vasárnap a zsidóság vallási intézményeit ismerhetik meg a séta során. A megyeszékhelyen kívül Balatonfüreden, Várpalotán és Szentgálon is megismerkedhetnek a zsidó múlt értékeivel az érdeklődők. A séta érinti Várpalota-Inotán egyebek mellett a művelődési házat, Balatonfüreden a zsinagógát és a rabbiházat, Szentgálon pedig a Weisz család tiszteletére helyeznek el botlatókövet.

A programon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

[popup][/popup]