Semjén: Magyarország és Izrael barátsága evidencia

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

“Heisler András barátom diplomatikusan és finoman jelezte, hogy ha az ember egy ilyen eseményre eljön, akkor illik ajándékot hozni, úgyhogy én hoztam: szeretném bejelenteni, hogy a kormány anyagilag támogatni fogja a miskolci mikve felújítását” – mondta Semjén Zsolt a Zsidó Világkongresszus (WJC) országos igazgatóinak mai ülésén. De a miniszterelnök-helyettes is kapott ajándékot: dr. Kunos Péter egy díszes tóramutatót adott át Semjén Zsoltnak.

Heisler András Mazsihisz elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Maram Stern a Zsidó Világkongresszus ügyvezető alelnöke a ZSVK budapesti országos igazgatói ülésén a Rumbach zsinagógában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

“A magyarság és a zsidóság kapcsolata több mint ezerkétszáz évre, azaz jóval a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza, hiszen az ősmagyarok abban a Kazár Birodalomban éltek, amelynek államvallása a zsidó volt” – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ma a Zsidó Világkongresszus (WJC) országos ügyvezető igazgatóinak Budapesten tartott nemzetközi plenáris tanácskozásán – írja a mazsihisz.hu.

A politikus méltatta a zsidóság emancipálásáról szóló 1867-es törvényt, majd hozzátette: a zsidók magyarországi szerepvállalása a kultúrában és a gazdaságban meghatározó volt, és a magyar zsidóság csodálatos kultúrát hozott létre. A magyarországi zsidóság életét a nácizmus derékba törte, amit súlyosbított a dicstelen kommunista időszak is – mondta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes elismeréssel szólt az egyházak, s azon belül a zsidóság által fenntartott oktatási intézmények szakmai színvonaláról, s emlékeztetett arra: az első Orbán-kormány regnálása (1998-2002) óta állami garancia van arra, hogy a Mazsihisz érintett intézményeinek fenntartásában az állam is szerepet vállal. Semjén Zsolt a WJC operatív igazgatói számára elmondta azt is, hogy a magyar állampolgárok a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát valamely egyháznak ajánlhatják föl, s az így befolyt összeget az állam a teljes személyi jövedelemadó 1 százalékával pótolja ki minden évben.

A politikus kiemelte, hogy Magyarországon a holokauszt részint a tananyag része, másrészt a kormány az emlékezetére külön emléknapot is kijelölt, továbbá a holokauszt tagadása és relativizálása bűncselekménynek minősül. E példákkal azt támasztotta alá, hogy az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen.

Büchler András, Kunos Péter, Heisler András, Semjén Zsolt, Maram Stern, Ligeti András (Fotó: mazsihisz.hu)

Semjén Zsolt közölte, hogy Magyarország és Izrael barátsága evidencia, ennek jegyében Magyarország az Európai Unióban rendre megvétózza az Izraelt elítélni szándékozó nyilatkozatokat. Megerősítette, hogy a kormány továbbra is kiáll amellett, hogy Magyarországon – az EU egyes országaival ellentétben – a kóservágás ne legyen tiltott, hiszen – mint fogalmazott – a „kóservágás szent és sérthetetlen”.

[popup][/popup]