Semjén a tel-avivi nagykövetség áthelyezéséről: Nem rajtunk fog múlni

Írta: hetek.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Heteknek adott interjújában beszélt arról, hogy miért nem csak a jobboldali antiszemitizmus ellen kell küzdeni, miért fér meg egymás mellett Netanjahu és Erdogan hivatalos meglátogatása és lesz-e valaha magyar nagykövetség Jeruzsálemben.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, valódi történelmi sors- és értékrendi közösség van Izrael és Magyarország között, ezért nem véletlen, hogy Magyarország megakadályozta az Európai Unió állásfoglalását az Egyesült Államokkal szemben, miután a nagykövetségüket Jeruzsálembe helyezték át . „Ugyan mi lenne Izrael állam fővárosa, ha nem Jeruzsálem? El kell olvasni a Bibliát.” – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy szerinte a történelem már rég túllépett azon a felfogáson, hogy csak a jobboldali antiszemitizmus ellen kell küzdeni, hiszen van két új antiszemitizmus is. Az egyiket a nyugat-európai baloldal, a másikat a tömeges iszlám bevándorlás táplálja. Előbbivel kapcsolatban azt mondta, „a nyugat-európai baloldalnál tapasztalható Izrael ellenesség most már intézményes formát ölt az Európai Unióban, amiben Magyarország nem kíván részt venni.”

Arra a kérdésre, hogy a történelmi fordulópontra jutó izraeli-magyar barátság nincs-e ellentmondásban azzal, hogy Orbán Viktor speciális kapcsolatot ápol az Izraelt rendszeresen lefasisztázó török államfővel, Semjén úgy felelt, hogy különbség van az értékrendi közösségen és a nemzeti érdekek képviseletén. „Amikor a miniszterelnök úr részt vesz egy ilyen protokolláris ünnepségen, az a nemzeti érdekek képviselete, nem pedig az iszlamista értékrendnek a legitimálása” – magyarázta.

„Számomra nyilvánvaló, hogy Jeruzsálem Izrael állam fővárosa” – reagált a miniszterelnök-helyettes arra a kérdésre, hogy vajon szándékozik-e a jövőben valamikor Magyarország is áthelyeztetni izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe. Semjén hozzátette, Szijjártó Péter külügyminiszter pontosan fogalmazott, amikor azt mondta, MOST nincs a napirenden. „Egy kis ország vagyunk, így is elmentünk a failg az EU-n belül, támadtak is érte minket rendesen. Nem baj, megszoktuk” – fogalmazott, majd leszögezte, korai lenne arról nyilatkozni, hogy mikor kerül esetleg mégis napirendre, de „nem rajtunk fog múlni”.

http://www.hetek.hu/belfold/201808/semjen_zsolt_az_izraeli_nagykovetseg_athelyezeserol

 

[popup][/popup]