Schwarzenegger a kristályéjszakához hasonlította a Capitolium ostromát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kalifornia korábbi republikánus kormányzója, a hollywoodi filmsztár Arnold Schwarzenegger is megszólalt a héten történt washingtoni események után.

Twitter üzenetét a telex.hu ismertette.

Közel nyolcperces beszédében elmondta, hogy Ausztriában nőtt fel, így pontosan tudja, hogy mi történt a kristályéjszakán, amikor 1938. november 9-10-én a nácik zsidóellenes pogromot rendeztek Németországban.

Szerda volt az Egyesült Államok kristályéjszakája. A csőcselék nemcsak a Capitolium ablakait zúzta be, hanem a számunkra természetesnek vett eszméket is. Nemcsak az amerikai demokráciának otthont adó épület ajtaját törték be, hanem azokat az eszméket is megtaposták, amelyekre a hazánk épült

– mondta Schwarzenegger, aki felidézte gyerekkora rossz emlékeit is, amelyekről ritkán szokott beszélni. 1947-ben, két évvel a második világháború után született egy megtört emberekkel teli országban. Gyerekként sokszor szemtanúja volt, ahogy részeg apja bántalmazta az anyját.

„Az egész hazugságok sorozatával és intoleranciával kezdődött. Európaiként első kézből tapasztaltam meg, hogy a dolgok miként csúsznak ki az irányításunk alól” – mondta Schwarzenegger, majd rátért Donald Trump elnökségére. Szerinte azok a republikánusok, aki segítették Trump kormányzását az elmúlt négy évben, tettestársai a Capitoliumot megostromló tömegnek.

Teljes cikk

Címkék:Arnold Schwarzenegger, Capitolium

[popup][/popup]