Schmidt Mária összezördült Lázárral, és Zoltai Gusztávot hibáztatja

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Elég keményen kritizálta Lázár Jánost Schmidt Mária a Sorsok Háza miatt. A történész hétfőn jelentette ki, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szándékosan akadályozza a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza megnyitását. Most azt mondta, szerinte Zoltai Gusztáv keze van a dologban.

Megszűnt a Sorsok Házáról szóló kommunikáció a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, amióta Lázár János maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját – nyilatkozta Schmidt Mária, a projekt megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója kedden a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában.

Schmidt Mária azt mondta: miközben Lázár János személyes döntése volt a projekt elindítása, a szóbeli megállapodások ellenére nem kötötte meg a szükséges szerződéseket a megvalósítással megbízott közalapítvánnyal,

és az anyagi forrásokat sem utalta át a Miniszterelnökség.

A közalapítvány hétfőn közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta Lázár Jánost, hogy szándékosan akadályozza az emlékhely megnyitását. A közalapítvány azt is kifogásolta, hogy a Miniszterelnökség a Sorsok Házáról 2013 őszén készített belső munkaanyagot végleges koncepciónak beállítva hozta nyilvánosságra. A közlemény a Népszabadság cikke után született, amely történészeket és zsidó vezetőket idézett, akik szerint a kiállítás anyaga szakmailag nem megfelelő.

Schmidt az ATV-nek hétfőn azt nyilatkozta:

arra nem voltam felkészülve, hogy a támadások nem csak az ellenzék és az ellenérdekű felek részéről fognak érni, hanem a Miniszterelnökség részéről is.

Hozzátette: a Fideszben eddig ez nem volt szokás. Arra a kérdésre, hogy most miért lett hirtelen szokás azt mondta: „Erre nem tudok válaszolni. Értetlenül állok előtte és szomorú vagyok miatta”. Schmidtnek és Lázárnak amúgy nem ez az első összezördülése.

Lázárék szerint nem akadályoznak semmit

Az MTI-nek a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn azt mondta: a Miniszterelnökség nem akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, sőt “kifejezetten abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb megnyithassa a kapuit az intézmény”.

Az emlékhely csak a zsidó közösség és a történész szakma egyetértésével jöhet létre, ezért juttatta el nekik a Miniszterelnökség észrevételezésre az előzetes szakmai és kiállítási koncepciót – tudatta Latorcai Csaba, cáfolva, hogy azt végleges koncepciónak beállítva küldték volna szét.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]