Salamon királyról egészestés magyar-izraeli animációs film készül

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Nemzeti Filmalap Döntőbizottsága 200 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Salamon király legendáját feldolgozó egészestés animációs filmnek.

Temple Réka producer vezetésével, a Cinemon Studio részvételével és a József Attila-díjas Böszörményi Gyula forgatókönyvíró közreműködésével készül a közel 800 millió forint összköltségvetésű családi rajzfilm. A Salamon király legendája rendezője a belga származású Albert Hanan Kaminski, aki több népszerű animációs filmet, köztük a Babar: Az elefántok királyát és a Pettson és Finduszt is jegyzi – közölte szerdán az MTI-vel a filmes szervezet.

Salamon király animáció

Kép a készülő animációs filmből (forrás: haaretz.com)

A nemzetközi koprodukcióban készülő családi film Salamon kamaszfiúból felnőtt férfivá válásának kalandos történetét kelti életre, és bemutatja a Mediterrán térségben élő kultúrák sokszínűségét, Ázsia, Afrika és Európa közös örökségét, a három nagy monoteista vallás bölcsőjét egyaránt – áll a dokumentumban, amely kitér arra is, hogy a film alkotóinak célja, hogy jövőképet nyújtsanak az ifjúságnak és felhívják figyelmüket a kultúrák közötti párbeszéd, az elfogadás és az együttműködés nélkülözhetetlenségére.
A várhatóan 2016-ban, a gyereknapra mozikba kerülő film a hagyományos rajzanimáció alapjait használja fel a legmodernebb digitális technika segítségével. A Salamon király legendája a magyar Cinemon Studio és az izraeli Eden Productions koprodukciójában készül.
Temple Réka számos animáció elkészítésében vett részt, melyek között egyaránt szerepelnek nemzetközi koprodukcióban gyártott egészestés filmek (Babar: Az elefántok királya; Pettson és Findusz; Áron és a csodák könyve; A napkirálynő), sorozatok (Lolamesék, Felix; Görcs ikrek; The Wumblers), valamint rövid-, valamint reklámfilmek, továbbá hazai írók, költők műveiből (Berg Judit, Weöres Sándor; D. Tóth Kriszta, József Attila; Petőfi Sándor), magyar előadóművészek közreműködésével (Gryllus Vilmos; Halász Judit) készített animációs mesefilmek.

[popup][/popup]