Róna Tamás megvédte Orbán Viktort

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

David Nirenberg, az antiszemitizmus egyik legismertebb kutatója, akinek témában írott könyve* magyarul is megjelent, a Wall Street Journal hasábjain fejtette ki véleményét az örökkön változó, megújuló, minden politikai szegmensben tapasztalható antiszemitizmusról.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Róna Tamás fõrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) elnöke egyezményt ír alá a Karmelita kolostorban 2021. március 25-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A különbözőségeket érzékeltetve ezt írta Nirenberg:

„Egyaránt a zsidó hatalom ellenzőjeként határozza meg magát Jeremy Corbyn brit baloldali politikus és Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök. Szaddám Husszein pedig Izraelt vádolta azzal, hogy ellentétet szít a nyugat és az iszlám között.”

Noha Nirenberg konkrétan nem említi, nyilván az Orbán-kormány által levezényelt Soros-ellenes kampányra utal.

A Mandiner – amely a szerzőt nem, csak a cikket közlő Wall Street Journalt nevezi néven – az ügyben megkereste  Róna Tamás főrabbit, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, a Zsima elnökét, aki korábban többször is nyilatkozott a lapnak a közéletet érintő kérdésekben. A Mandiner szerint

Rónát elmondása szerint mélyen lesújtotta a cikk, mind főrabbiként, mind magyarként. „Két fontos aspektusát emelném ki ennek az irománynak; egyrészt az ilyen és ehhez hasonló újságcikkek még tovább gerjesztik az antiszemitizmust. Másfelől; jómagam mindig is a mindenkori magyar kormánnyal való együttműködésre törekedtem” – fogalmazott Róna.

Hozzátette, az elmúlt években a magyar zsidóság újabb virágkorát éli, Magyarország kormánya kiemelten támogatja a magyar és a magyar ajkú, határon túli zsidó közösségeket, zsidó tankönyvek kiadását segíti, országszerte zsinagógákat újítottak fel, valamint a külhoni magyar zsidók hitéletét is folyamatosan támogatja. „Számomra ez a hozzáállás segítő és nem antiszemita” – vélekedett a Zsima vezetője.

 

* David Nirenberg: Antijudaizmus; a nyugati hagyomány (Pesti Kaligram Kft. 2016)

Címkék:David Nirenberg, Wall Street Journal

[popup][/popup]