Róna Tamás Márki Zay kapcsán: „Felsejlik számomra a Nyugat-Európában fellángoló antiszemitizmus”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mint ismeretes, a Mazsihisz vezetősége úgy nyilatkozott, hogy a választási küzdelemtől a zsidó érdekképviselet távol tartja magát. A jelentősebb zsidó szervezetek hasonlóképpen nem szólalnak meg választási ügyekben. Vannak viszont zsidó közéleti személyiségek, akik egyértelműen állást foglalnak a kormánypárti média oldalain.

Róna Tamás

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet vezetője élesen támadta Márki Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

Márki-Zay e hó 12-én Fonyódon – sokak meglepetésére – azt mondta, hogy „amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít – ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat –, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük.”

Amikor rákérdeztek, hogyan kell ezt érteni, Márki-Zay facebook oldalán pontosított: „…a Fidesz-közeli Munkáspártról és a Fidesz-közeli Mi Hazánkról beszéltem, amikor fasisztákról és kommunistákról volt szó.”

Róna Tamás e szavakért élesen támadta Márki Zayt. „A magyar zsidóság tudja, hová vezet a gyűlöletbeszéd” c. Magyar Nemzet cikkben úgy nyilatkozott, hogy „felsejlik számomra a Nyugat-Európában fellángoló antiszemitizmus, amely zsinagógákat próbál elpusztítani, zsidó emberek életét próbálja kioltani és az ott élőket félelemben tartja”.

Az ellenzéki vezetőt hosszan bíráló rabbi mintegy a magyarországi zsidóság nevében nyilatkozva kijelentette: „ A magyarországi zsidóság keserű tapasztalataiból jól tudja, hova vezet a gyűlöletbeszéd, ezért visszautasítjuk azt, hogy népcsoportokat és társadalmi rétegeket negatívan minősítsenek, egymás ellen uszítsanak mindenkit.”

A Magyar Nemzet cikkét számos kormánypárti médium idézte.

*

Ugyancsak egyértelmű politikai állásfoglalást tett Breuer Péter, a Heti TV („Európa egyetlen zsidó televíziója”) vezetője, aki a Pesti TV nevű csatorna „Boomerlázadás c. műsorában beszélgetett Stefka Istvánnal. Az ellenzék és Márki Zay Péter állítólagos antiszemitizmusát bőségesen taglaló műsor összefoglalóját a Pesti Srácok nevű hírportál közölte.

Breuer Péter

Eszerint Breuer egyebek közt ezt mondta: „ahogyan ő (Márki Zay – a szerk.) fogja az osztálynaplóját, kapaszkodik bele, az első percben sikerült megsértenie. Utána elkezdtem aggódni az utódaimért, ami mára már félelemmé vált, hogy mi lesz ezzel az országgal. Magyarország nem érdemli meg, hogy egy beteg ember legyen a miniszterelnöke.”

„…nincs ember, akibe ezidáig nem kötött bele” – summázza a Pesti Srácok Breuer szavait . “Kezdte a zsidókkal, folytatta a kopaszokkal, aztán a fogyatékosokba is belerúgott, teljesen értelmetlenül.” – sorolta Breuer. “…ez az ember mit hordana össze, ha miniszterelnöki székbe ülhetne? Hadat üzenne Amerikának vagy éppen Oroszországnak?”

Breuer méltatta Orbán Viktort:

Jeruzsálemben nem fogadnak mindenkit úgy, mint Orbán Viktort, pedig látogatásakor még nem volt miniszterelnök.”

Ezután Breuer azt állította, “aki Magyarországot antiszemitának hívja, az nincs tisztában azzal, hogy mit beszél. Ezért helyére kell tenni a dolgokat.”  “…ha rettegni kéne, akkor én még itt lennék? Egy zsidó ember eldöntheti, hogy hogyan akar élni. Ebben az országban ember módjára is lehet élni, csak akarni kell.”

*

Weisz Pétert, a Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelyének elnöke, aki már korábban is elítélte Márki Zayt, most a kommunistákat és fasisztákat említő kijelentés kapcsán reagált. Mondandóját a vasarnap.hu portál foglalta össze:

Weisz Péter (Forrás: kdnp.hu)

„Weisz Péter szerint a keverék koalíció miniszterelnök-jelöltje az eddigi kijelentéseit megkoronázva bejelentette, amit eddig is tudtunk: képviseli a kommunistákat és a fasisztákat.

Csak halkan súgom meg: a fasiszta szót először Sztálin használta azért, hogy leplezze azt, hogy a „nemzetiszocializmus” és az általa képviselt „létező szocializmus” között nincs ideológiai különbség. Ma az ellenzék jelöltje ezt nyíltan vállalja. Auschwitz és Gulag után mi, zsidók és roma barátaink nem félünk. Hiszünk a tolerancia elfogadó erejében, a magyar emberek ítélőképességében. Erdélyben nem felejtettek és nem fogadták az ellenzék jelöltjét. Mi sem felejtünk, mellettünk hitünk és az isteni reménység – mondta Weisz Péter.”

Címkék:Breuer Péter, Róna Tamás, Stefka István, választás, Weisz Péter

[popup][/popup]