Roma Holokauszt, annak elismerése, oktatásának kiemelt szerepe és fontossága

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kerekasztal-beszélgetés a Roma Holokausztról május 16-án a Tom Lantos Intézet szervezésében.romani_resistance_flyer_los-3

A roma népirtás hivatalos elismerése még mindig hiányos, illetve nagyban korlátozott, miközben közel 500 ezer európai roma és sinti esett a holokauszt áldozatául: deportálták és kihasználták őket, megsemmisítő táborokban pusztították el őket vagy az éhség és betegség végzett velük. 1944. május 16-án, az első magyar tömegtranszport érkezése előtt néhány órával a nácik megkísérelték felszámolni a birkenaui cigánytábort. Kellett a hely a magyar zsidóknak. A 6 ezer cigány azonban megsejtette, mi vár rájuk, és az SS nagy meglepetésére ellenállást tanúsított. Botokat, késeket és köveket ragadtak. A „cigány tábort“ pár hónappal később 1944. augusztus 2-án éjjel, 3-án virradóra szabadították fel, egyetlen éjszaka alatt háromezer cigány férfi, nő és gyermek vesztette életét.

Az esemény egyfajta főhajtás a Holokauszt roma áldozatai előtt.

“Roma Holokauszt – emlékezet”

A Tom Lantos Intézet és a Phiren Amenca tisztelettel meghívja Önt kerekasztal-beszélgetésére, amelynek témája a Roma Holokauszt, annak elismerése, oktatásának kiemelt szerepe és fontossága.

Időpont: 2014. május 16-án, 16 órától

Helyszín: Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház (1065 Budapest, Nagymező utca 20.)

A beszélgetésen részt vesz: Baumgartner Gerhard (történész és újságíró, Alkalmazott Tudományok Egyeteme, Graz, Ausztria), Bíró Anna-Mária (Tom Lantos Intézet, igazgató), Choli Daróczi József (író, költő), Dupcsik Csaba (Magyar Tudományos Akadémia), Herfort Marietta (Phiren Amenca, ternYpe), Magyari Sándor (Holokauszt Emlékközpont), Molnár Bálint (Budapesti Európai Ifjúsági Központ, igazgató-helyettes), Szász Anna (Gallery8).

Program:

16:00 – 18:00 Kerekasztal-beszélgetés

18:00 – 18:30 Kávészünet

18:30 – 20:30 Dokumentumfilm-vetítés: Dui Roma – Two Bon-Vivants (cigány nyelven, angol felirattal), majd a vetítés után a résztvevők kérdéseket tehetnek fel a rendezőnek, Iovanca Gasparnak

 

A konferencia nyelve az angol és a magyar, szinkrontolmácsolással. Előzetes regisztráció szükséges a [email protected] címen.

 

[popup][/popup]