Róma: A zsidó közösség az emléknapra meghirdetett palesztinbarát tüntetés elhalasztását kérte

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mindenki számára vereség lenne, ha palesztinbarát tüntetést tartanának a január 27-i nemzetközi holokauszt emléknapon – hangoztatta Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke szerda este.

A római nagyzsinagóga

Victor Fadlun felszólította az országos és városi hatósági szerveket, hogy “állítsák le ezt a szégyent”.

Érthetetlennek nevezte, hogy a Rómában szombatra meghirdetett palesztinbarát tüntetés engedélyt kapott.

A megmozdulást az úgynevezett palesztin diákok mozgalma hirdette meg szombat délutánra: a tervezett menet a belvárosból a lateráni Szent János-bazilika előtti térig kíván vonulni.

“Felelősséget és józan észt szorgalmazunk. Az egyetlen lehetséges döntés az, hogy az intézmények nemet mondanak az emlékezet napjára meghirdetett antiszemita menetre” – hangoztatta Victor Fadlun.

Hozzátette, hasonló kezdeményezések gyakran torkolltak gyűlölettel teli találkozókba, melyeken a zsidók meggyilkolását hirdették, izraeli zászlókat égettek el, valamint rendőrökre támadtak.

Megjegyezte, hogy a tüntetés engedélyezése nem vette figyelembe a közrendre és közbiztonságra vonatkozó esetleges következményeket.

A római belügyminisztérium minél gyorsabb választ ígért a római zsidó közösség vezetőjének felhívására.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i támadása óta majdnem minden szombaton és vasárnap palesztinbarát tüntetéseket tartanak. A legutóbbi január 20-án vonult végig Vicenza városában: a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban a hatóságok tíz embere sérült meg. (MTI, Sárközy Júlia)

[popup][/popup]