Rivlin: az Arab Koalíció egyes szólamai sem elfogadhatók

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Reuven Rivlin izraeli elnök Burkoltan bírálta Benjamin Netanjahunak a kampány utolsó napjaiban tett kijelentéseit, aki aggodalmát fejezte ki a várható magas arab részvétel miatt.

Netanjahu-arabok

Netanjahu jeruzsálemi arabokkal beszélget (Forrás: youtube)

Rivlin úgy fogalmazott: „Az új kormány a választók többségétől kapott felhatalmazást, tehát minden izraeli javát kell szolgálnia: zsidókét és arabokét, baloldaliakét és jobboldaliakét egyaránt.” A likudos Gilad Erdan szerint viszont miniszterelnök kijelentése csupán a jobboldali szavazók mozgósítását szolgálta. „Izrael demokratikus ország, erre mi büszkék vagyunk, és megvédjük a kisebbségek jogait.”

Rivlin a koalíciós konzultációk során pártok közül harmadikként az újonnan szerveződött és 14 mandátumot szerző Közös Arab Lista képviselőit fogadta, akik ügyészi vizsgálatot követeltek Netanjahu kijelentése miatt. Az elnök megbékélésre szólított fel, de megjegyezte, hogy a cionizmust az Iszlám Állammal párhuzamba állító arab kampányszólam ugyancsak elfogadhatatlan.

Az arab koalíció vezetői erre a felvetésre nem reagáltak, viszont Netanjahu bocsánatkérését “üresnek” nevezték  és nyilvánosan kijelentették, hogy nem fogadják el azt.

Az Ynetnews cikke nyomán Bassa László.

[popup][/popup]