Riport: Omán lehet a következő arab ország, amely megállapodik Izraellel

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A 12-es csatorna szombat esti riportja szerint az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy Omán lesz a következő, mely normalizálja a kapcsolatait a zsidó állammal, követve az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán lépését.

Donald Trump (Fotó: AP)

Kormányforrásokat idézve a riport azt állította, hogy a bejelentés akár még a november 3-i amerikai elnökválasztás előtt megtörténhet, bár hangsúlyozták, hogy ez több időbe telhet, mivel Maszkát (Omán fővárosa) valószínűleg megvárja a választások eredményét, mielőtt bármilyen nagyobb jelentőségű döntést hozna.

Omán a múlt hónapban üdvözölte Izrael és az Öböl-menti államok közötti megállapodást, reményét fejezve ki, hogy „hozzájárulnak az átfogó, igazságos és tartós béke eléréséhez a Közel-Keleten”.

2018 októberében Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán történelmi jelentőségű lépést tett, amikor meghívta Netanjanhut Ománba, egy olyan országba, amelynek nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Izraellel.

Netanjahu ománi látogatását kihasználva az akkori védelmi miniszter, Avigdor Liberman a miniszterelnök jelöltje, Ejal Zamir vezérőrnagy helyett Aviv Kochavit nevezte meg Gadi Eisenkott vezérkari főnök utódjának.

Két nappal Netanjahu látogatása előtt a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász és küldöttsége is Ománban járt, és Abbász is találkozott a szultánnal.

Az utolsó izraeli látogatásra Ománba 1996-ban került sor. Simon Peresz akkori miniszterelnök azért találkozott a szultánnal, hogy megnyisson egy Izraeli Kereskedelmi Képviseleti Irodát, amelyet négy évvel később, a második intifáda kitörése után bezártak. Gazdasági kapcsolatok tehát voltak, de ezek soha nem érték el a teljes diplomáciai kapcsolatok szintjét.

A 12-es csatorna riportja arról is beszámolt, hogy Joszi Kohen, a Moszad vezetője kijelentette: szerinte Szaúd-Arábia normalizálni fogja a kapcsolatait Izraellel, de csak az amerikai választások után.

A jelentés szerint Izrael úgy véli, hogy bármely szaúdi döntést egy jelentős fegyverügylet fogja megkoronázni Washingtonnal, hasonlóan az Egyesült Államok Emírségekkel kötött fejlett fegyverek eladására vonatkozó megállapodásához, amit Izrael jóváhagyott, de Jeruzsálemben komoly vitákat eredményezett.

Pénteken Donald Trump amerikai elnök szintén azt jósolta, hogy Szaúd-Arábia hamarosan kapcsolatokat alakít ki Izraellel.

Egy sajtótájékoztatón Trump kijelentette, legalább öt másik arab nemzet kíván csatlakozni a diplomáciai körhöz.

„Legalább öten szeretnénk bekerülni” – mondta Trump az újságíróknak a Fehér Házban. „Arra számítunk, hogy Szaúd-Arábia egyike lesz ezeknek az országoknak” – tette hozzá, miközben méltatta az ország „nagy tiszteletben tartott” uralkodóit Szalman királyt és Mohammed bin Szalman trónörököst.

„A következő hetekben és hónapokban sok nemzettel fogunk megállapodni, köztük nagyon nagyokkal is” – mondta Trump. „A palesztinok pedig szintén tenni akarnak valamit. Soha nem láttak még ilyet. Valamit tenni akarnak. Biztos vagyok benne, hogy ez is megvalósul.”

A szaúdi vezetők nyilvánosan kizárták az Izraellel való kapcsolatok normalizálását a palesztin állam létrehozása előtt, még akkor is, ha üdvözölték a zsidó állam és az öbölbeli arab államok között a múlt hónapban Washingtonban aláírt megállapodásokat.

Teljes cikk

Címkék:Joszi Kohen, normalizáció, Omán

[popup][/popup]