Részvétlátogatásra érkezett – agyba-főbe verték

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jehuda Glick ex-likudos képviselőt csütörtökön megtámadták Kelet-Jeruzsálemben, miközben részvétlátogatást tett egy autista palesztin férfi családjánál, akit hatérrendészek a hétvégén lelőttek és megöltek az óvárosban.

A 32 éves Ijád Halak, kelet-jeruzsálemi lakos egy speciális szükségletű oktatási intézmény tanulója volt az óvárosban. Az iskolájától néhány méterre lőtték le.

A Határrendészet nyilatkozata szerint az Oroszlános kapunál állomásozó tisztek figyelmét felkeltette a férfi, ahogy egy gyanús, fegyvernek tűnő tárggyal sétál, ezért megállásra szólították. Miután nem reagált a felszólításra és szaladni kezdett, a tisztek gyalog üldözőbe vették és tüzet nyitottak rá, hogy ártalmatlanítsák. Mint később kiderült Halaknál nem volt fegyver.

„Olyan emberek nevében jöttem, akik békét akarnak, a jószándék jeleként” nyilatkozta Glick a 13-as csatornának – írja az ujkelet.live. „Amikor beléptem a házba és bemutatkoztam a gyászolóknak, körülbelül tíz ember hirtelen megragadott, felemelt és ledobott a lépcsőn.” Majd mások elkezdték ütni és rúgni, mielőtt Halak rokona megpróbálta elvonni a támadókat.

Glick ezután a közeli tűzoltóság épületében keresett menedéket, végül könnyű sérülésekkel átszállították a Saare Cedek Orvosi Központba.

„Másodszor mentettek meg merényletkísérlettől”, utalt a 2014-es fegyveres merényletre, amikor egy palesztin négyszer mellkason lőtte. „Sajnálatos, hogy az emberek nem értik, hogy az erőszak csak kárt okoz mindannyiunknak”.

Jehuda Glick vallási-politikai aktivizmusáról ismert: meg akarja változtatni a Templomhegre vonatkozó status quót, azt kívánja elérni, hogy a zsidók éppen olyan szabadon imádkozhassanak a Templomhegyen, ahogy azt jelenleg a moszlimok teszik. Emiatt a moszlimok heves ellenérzéssel viseltetnek iránta, 2014-ben egyszer már megpróbálták meggyilkolni.

ujkelet.live

[popup][/popup]