Repül a ház – az izraeli kibucból a szentendrei skanzenbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megkezdődött annak a háznak a bontása az izraeli Parod kibucban, amelyet Szentendrén építenek majd újra. A magyar alapítású kibuc épülete lesz a Skanzen diaszpóra épületegyüttesének izraeli darabja – mondta a kultura.hu-nak Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese.

A parodi kibucból a szentendrei skanzenbe kerül a ház

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2022-ben kezdte meg az izraeli magyar diaszpóra kutatását. Ennek során egy magyar alapítású kibuc egyik épületét kívánják áttelepíteni. A Skanzen területén újraépülő házban a második világháború, a holokauszt borzalmai után kivándorolt magyar zsidók életmódját mutatják majd be.

A Skanzen szakmai együttműködést alakított ki a Cfatban működő Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumával és annak vezetőjével, Ron Lustiggal – idézte fel az előzményeket Sári Zsolt. Az ő közreműködésével kezdték meg a kutatást az ország északi részén lévő Parod kibucban, amely Cfáttól mintegy 15 kilométerre található.

„A kibucot Magyarországról Izraelbe bevándorolt holokauszttúlélők alapították 1949-ben, s ma is virágzó helység, sok fiatal családdal.”

A kiválasztott – de már korábban bontásra ítélt – épület egy betonalapon álló, deszkafalú, cseréppel fedett építmény, amely másodikként épült meg a kibucban. Az egyszerű épületet az 1960-as évek elején bővítették, s ekkor alakították ki két beugró hozzátoldásával a mosdókat. A faépítmény évtizedeken keresztül gyerekházként működött, később különböző funkciókat látott el. A teljes bezárása előtt fodrászüzlet volt benne. Jelenleg megkezdődött az épület szakszerű bontása.

A Skanzen az épület kiválasztása mellett megkezdte a Parod kibuc történetének kutatását is. Többek között interjút készítettek egy ma 93 éves holokauszttúlélő alapítóval, Berkó Maricával – Mesélte Sári.

A múzeum diaszpórakutatása a 2010-es évek elején indult el. A program célja, hogy a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségek is helyet kapjanak a múzeumban és megismerhetők legyenek.

Teljes cikk

[popup][/popup]