Rekordot dönt a nyugat-európai zsidók Izraelbe vándorlása

Írta: Bihari Anna / Kitekinto.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

  • A nyugat-európai zsidók Izraelbe történő vándorlása soha nem látott mértékben nőtt.
  • A zsidóság az erősödő nyugat-európai antiszemitizmus elől menekül Izraelbe, főként Franciaországból.

A zsidók számos európai országban támadások áldozatai lettek, így Belgiumban és Dániában is, de a legdurvább támadásokat a franciaországi zsidóságnak kellett elszenvednie. A franciaországi zsidó lakosság száma a harmadik legnagyobb a világon Izrael és az Amerikai Egyesült Államok után, és mintegy 600.000 főre tehető. A franciaországi muszlimok száma viszont körülbelül 6.000.000 fő.

A párizsi terror utáni gyász

A párizsi terror utáni gyász

Ezen a héten Marseilleben egy diák késsel támadt zsidó származású tanárára, a diák az Iszlám Állam befolyása alatt követte el erőszakos tettét. A támadást követően egy helyi zsidó vezető arra kérte a zsidó férfiakat, hogy ne viseljék fejükön a kipát, de Franciaország főrabbija ennek ellenére arra buzdítja a francia zsidó férfiakat, hogy hordjanak hagyományos fejfedőt. 2015 januárjában négy zsidó vásárlót ölt meg egy iszlamista támadó egy kóser üzletben a Charlie Hebdo magazin szerkesztőségét ért brutális támadást követően. Azóta a katonaság vagy a rendőrség védi a mintegy hétszáz zsinagógát, valamint a zsidó iskolákat és művelődési központokat.

Natan Sharansky, a Zsidó Ügynökség elnöke nyilatkozata szerint “az, hogy rekordszámú európai zsidó már nem érzi otthonának Európát, meg kellene, hogy riassza az európai vezetőket, és fel kellene ébressze azokat, akik aggódnak Európa jövőjéért”.

2014-ben Izrael gázai háborúja idején már jelentős erősödés volt tapasztalható Európában az antiszemitizmus terén. 2014 májusában négy embert ölt meg egy algériai származású francia támadó a brüsszeli Zsidó Múzeumnál, amely többek között a franciaországi és belgiumi zsidó közösség félelmeit is tovább növelte.

A nagy-britanniai zsidóság talán sose érezte magát még olyan kellemetlenül saját hazájában, mint mostanában, ahol az elmúlt években egyre több antiszemita támadás éri a zsidókat. Biztonságérzetük pedig a felmérések szerint lényegesen jobbnak mondható franciaországi társaikhoz viszonyítva. Nagy-Britanniában a muszlim-zsidó együttélés harmonikusabb, mint Franciaországban, és a rendőrség erőteljesebb jelenléte érezhető a zsidók által látogatott helyeken.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]