Rehabilitálhatják Hitler bábját

Írta: Majláth Ronald, mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Óriási felzúdulást keltett Szerbiában, hogy a belgrádi felső bíróságon kezdeményezték Milan Nedic, Adolf Hitler szerbiai bábjának rehabilitációját. A szerb Quisling-kormány miniszterelnökét egyesek ma is felelőssé teszik 80 ezer szerb kiirtásáért és azért, mert Belgrád lett a világ első zsidómentes fővárosa.

Milan_NediU_1939

Milan Nedic, a „nemzeti megmentés kormányának” vezetője

Már több mint egy hete foglalkoztatja a szerb közvéleményt, hogy az egykori szerb nemzetiszocialista bábkormány vezetőjének leszármazottai eljárást indítottak a belgrádi felső bíróságon azért, hogy rehabilitálják a dédapjukat.

Már az első tárgyalási nap is abszurdra sikeredett: a bíróság előtt kisebb tömeg tiltakozott, majd az egyik rokon odalépett egy fiatalhoz és ezt kérdezte: „Tudta ön, hogy Nedic télen minden háztartásnak biztosította az alapvető minimumot, két zsák búzát és hat köbméter fát? Ma megtenné ezt bármelyik kormány?” Egy másik aktivista, aki egyenesen a boszniai Mostarból utazott Belgrádba hogy tiltakozzon, erre visszakérdezett: „És ön meg tudta azt, hogy az akkori kormány kizsákmányolta Szerbiát a Harmadik Birodalom érdekében?” – írja a szerb Politika.

A világháborús szerb miniszterelnök utódai most azt kérik a bíróságtól, hogy az semmisítse meg a titói jugoszláv kormány 1947-es rendeletét, melyben Nedicet és társait „a nép ellenségének” nyilvánították és megfosztották őket a vagyonuktól. De ki is volt Milan Nedic?

Az első világháború hőse

Hitler későbbi szerb bábja 1878-ban látta meg a napvilágot, a gimnázium után elvégezte a katonai akadémiát, a Balkán-háborúkban pedig már bizonyíthatta is tehetségét. Számos kitüntetést kapott, az első világháború idején ezredesnek nevezték ki, így a katonai vezetés legfiatalabb tagja lett.

A királyi Jugoszláviában tovább emelkedett a csillaga. 1934 és 1935 között a jugoszláv hadsereg vezérkarát vezette, 1939-ben a hadügyi és tengerészeti minisztérium élére került. Már ekkor sem titkolta véleményét: Jugoszláviának a hitleri Németország mellett kellene belépnie a második világháborúba.

Hitler őt választotta

Miután Dusan Simovic tábornok a britek támogatásával 1941 márciusában államcsínyt hajtott végre, bejelentette, hogy Jugoszlávia többé nem támogatja a tengelyhatalmakat. Hitler azonban kulcsfontosságúnak tartotta a balkáni térséget, nemcsak azért, mert az közlekedési útvonalként szolgált Afrika felé, hanem mert Szerbia bővelkedett a haditermeléshez szükséges nyersanyagokban.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]