Rakétákat lőttek Gázából Izraelre, a tüzérség válaszolt

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Öt rakétát lőttek ki Gázából Izraelre vasárnapra virradóra, a zsidó állam  válaszul tankokkal lőtte a Hamász szélsőséges palesztin szervezet katonai állásait – közölte az izraeli hadsereg.

Gázai rakéták (Fotó: AFP)

 A rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász állásaira mért válaszcsapás követelt-e áldozatokat.

A rakétakilövésre azután került sor, hogy palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján, és összecsaptak izraeli katonákkal. Gázai források szerint négy palesztin – köztük két gyerek – meghalt, és mintegy százan megsebesültek.

Izraeli katonák könnygázt és éles lőszert vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A izraeli hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, és kövekkel, kézigránátokkal, égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A palesztinok azért tüntetnek, hogy visszatérhessenek azokra a jelenleg izraeli területekre, ahonnan a zsidó állam megalakulásakor felmenőik elmenekültek.

A súlyos gazdasági problémák sújtotta Gázai-övezetben mintegy 2 millió palesztin él.

A tengerparti beékelődést 2007 óta a Hamász irányítja, amely a hatalomra kerülése óta két háborút is vívott Izraellel.

Az összecsapások ellenére, Izrael megnyitja a gázai határátkelőt.

[popup][/popup]