Rakétaeső Gázából Jeruzsálemre – kiürítették a Kneszetet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A helyzet veszélyesen eszkalálódik Jeruzsálemben: a Hamasz rakétákkal lőtte Jeruzsálemet, kiürítették a Kneszetet, az Izraeli Hadsereg többnapos hadműveletre készül Gázában.

Erről tudósít az ujkelet.live.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet ultimátumának lejárta után, palesztin terroristák röviddel este 6 óra után több sorozat rakétát lőttek ki Jeruzsálemre és Beit Semesre.

Az Izraeli Védelmi Erők 7 rakétaindítást azonosított, ezekből egyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. A többi úgy tűnik, nyílt területen landolt.

A hadsereg szerint továbbá páncéltörő rakétát lőttek ki Gázából egy dél-izraeli útra, eltalálva egy civil járművet. A sofőr könnyű sérüléseket szenvedett, kórházba szállították.

A hétfői gázai támadás rendkívül súlyos, hiszen a 2014-es erős szikla hadművelet óta először vált célponttá Jeruzsálem.

A rakétatámadás következtében a Kneszet üléstermét kiürítették.

Röviddel az első rakétaeső után, megszólaltak több sorozatban a szirénák a déli Askelonban és Szderotban is.

A média szerint este 6 óra óta több mint 40 rakétát lőttek ki Izraelre.

A rakétatámadásokért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget.

A gázai Egészségügyi Minisztérium szerint az izraeli hadsereg megtorló támadásokat indított az övezetben, melynek következtében kilencen meghaltak, köztük három gyerek. A halottak közt van állítólag a Hamász egyik vezető tagja.

Reggel Jeruzsálemben a Templom-hegyen súlyos összecsapásokra került sor az izraeli rendőrök és a palesztin lázadók között, mely során 21 rendőr és mintegy 300 palesztin megsérült.

az Izraeli Védelmi Erők közölte, a jelenlegi erőszak valószínűleg eltart néhány napig.

„A következő napokban a Hamász érezni fogja az [izraeli] hadsereg hosszú karját. Ez nem néhány percet, hanem néhány napot vesz majd igénybe”- mondja Hidai Zilberman, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

A szóvivő szerint a hadsereg sokféle lehetőségre készül, köztük egy szárazföldi műveletet magában foglaló szélesebb konfliktusra, valamint a vezető terrorista vezetők célzott kiiktatásához való visszatérésre.

,,Minden lehetőség nyitott ” – mondta Zilberman.

A szóvivő megerősítette, hogy a hadsereg csapást mért egy rakétaindító-sejtre, megölve három fegyverest.

Teljes cikk

[popup][/popup]