Radnóti Zoltán rabbi áldását vitte Lisszabonba Szíjjártó Péter

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Radnóti Zoltán rabbi áldást küldött a lisszaboni Benfica futballcsapatának, amely – rabbinikus magyarázata szerint – alkalmas lehet a csapatot sújtó „Guttmann-átok” feloldására. Az áldást Szíjjártó Péter miniszter és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a „Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete” vitte Lisszabonba.

A Benfica alelnöke (balra) és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője bemutatják a sajtónak az áldás szövegét (Fotó: MTI)

Erről tudósít az MTI és a minisztérium közleménye.

A Lisszabonban tárgyaló Szijjártó Péter a Benfica stadionjában megkoszorúzta a klub két magyar legendája, Guttmann Béla és Fehér Miklós szobrát.

Szíjjártót Lisszabonban Joao Varandas Fernandes, a portugál klub alelnöke fogadta, s a csapat stadionjában, az Estádio da Luzban átvette Szöllősi Györgytől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, a „Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövetétől” (Nemzeti Sport) Radnóti Zoltán főrabbi áldását.

Radnóti Zoltán főrabbi

A Budapesti Zsidó Hitközség Rabbiságának igazgatója héber, portugál és magyar nyelvű áldást küldött, amely – rabbinikus magyarázata szerint – alkalmas lehet bármilyen átok, így remélhetőleg a Guttmann-átok felülírására is.

Utóbbiról röviden azt kell tudni, hogy Guttmann Béla, a csapat legendás edzője, akinek irányítása alatt a Benfica 1961-ben és 1962-ben elnyerte az Európa Kupát, egy pénzügyi vita után hátat fordított a csapatnak, és azt üzente nekik, hogy száz évig nem fognak bajnokságot nyerni. Azóta a Benfica nyolc alkalommal szenvedett vereséget a döntőben.

Eusébió, Guttmann és Coluna a BEK trófeával (1961)

Guttmann Béláról bővebben itt olvashatnak.

Címkék:Benfica, Guttmann Béla, Radnóti Zoltán, Szíjjártó Péter

[popup][/popup]