Chabad-rabbi Kelet-Ukrajnában: Felkészítjük a zsinagógát, hogy menedéket nyújtson

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy ukrajnai Chabad-kiküldött – írja az ujkelet.live – azt mondta csütörtökön, hogy homokzsákokkal erősítik meg a zsinagógát, hogy menedékül szolgálhassanak a zsidó közösségnek.

Harkov, Korál zsinagóga

„Hajnali 5 órakor rakétákat és robbanásokat hallottunk, felkeltünk, azonnal összepakoltuk a holminkat és lementünk az alagsorba. Van itt mögöttem mindenféle tojás és élelmiszer, a legalapvetőbb dolgok, amikre szükségünk lesz. Nem hittük el, hogy ilyesmi megtörténhet, de hívő emberek vagyunk, és nagy a felelősségünk” – nyilatkozta a Ynet híroldalnak Mendel Moszkovitz rabbi, aki a kelet-ukrajnai Harkov városában él.

„Sokan kérdezik, miért nem mentünk el. Az igazság az, hogy felelősséggel tartozunk. Van itt egy 20 000 fős zsidó közösség, akik most hívnak minket. A zsinagógát felkészítjük, homokzsákokkal védjük az ablakokat, vizet rendelünk és mindent ami szükséges. Vannak emberek, akiknek nincs hova menniük” – mondta.

Pnina Tamano-Seta izraeli bevándorlási és abszorpciós miniszter reggel közölte, Izrael kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának, és befogadni az országból érkező zsidó bevándorlókat, tekintettel az országban megindított orosz invázióra.

„Izrael kész azonnali humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának” – mondta Tamano-Seta az amerikai zsidó szervezetek Jeruzsálembe látogató vezetőinek.

„Készek vagyunk befogadni több ezer zsidó bevándorlót Ukrajnából” – tette hozzá.

Naftali Bennett miniszterelnök délután helyzetértékelést tart Oroszország ukrajnai inváziójáról, melyen Jáir Lapid külügyminiszterrel és Beni Gantz védelmi miniszter is jelen lesz.

Lapid és Bennett a délelőtt folyamán többször beszélt az ukrajnai helyzetről, és azon dolgoztak, hogy megfogalmazzák azt az üzenetet, amelyet a külügyminiszter délben egy sajtótájékoztató keretébeb közvetít majd a nyilvánosság felé.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izrael mérlegeli egy keményebb hangú nyilatkozat kiadását az ukrán helyzetre vonatkozóan.

A Külügyminisztérium legfrissebb becslései szerint mintegy 8000 izraeli maradt Ukrajnában, közölte az izraeli 12-es csatorna.

Teljes cikk

[popup][/popup]