Putyinhoz közel álló Chabad-rabbi szólított fel a háború befejezésére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló, Oroszország főrabbija titulust viselő Berel Lazar szólította fel az orosz elnököt az Ukrajna elleni háború befejezésére, miközben felajánlotta közvetítői segítségét.

Az ujkelet.live tudósítása szerint Berel Lázár, a Chabad oroszországi főrabbija szerdán egy orosz-zsidó honlapon tette közzé felhívását. Azon túlmenően, hogy elsősorban Putyin elnököt szólította fel a háború befejezésére, a rabbi egyúttal az Ukrajnában, Oroszországban, Európában és más kontinenseken elő vallási vezetők számára küldött üzenetben, közös cselekvésre sürgetett a káosz megállítására és a további áldozatok megelőzése érdekében.

Lázár rabbi harminc éve érkezett Oroszországba a Chabad-mozgalom küldötteként, és immár 20 éve orosz főrabbiként teljesít szolgálatot. Magasrangú zsidó vallási vezetőként köztudott, hogy közeli jó kapcsolatot ápol az elnökkel, olyannyira, hogy alkalmanként kiérdemelte a „Putyin rabbija” becenevet. Legutóbb 2018-ban is az orosz elnök mellett fogadta és látta vendégül Benjámin Netanjahu volt miniszterelnököt.

Nem jellemzően, de időnként enyhébb bírálatokat is megfogalmazott, például amikor Putyin kiutasította az országból az amerikai Chabad rabbikat, illetve azt is kifogásolta, hogy az orosz elnök Szíriát erős légvédelmi rendszerrel látta el.

Szerdai, a háború befejezésére irányuló hangsúlyos felszólítása azonban jelentős ellentmondásnak tűnik Lázár korábbi álláspontjához képest, kifejezetten Oroszország Ukrajnával kapcsolatos politikáját illetően. Ugyanis korábban, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet [2014], a rabbi szembeszállt a lépést ellenző ukrán Chabad vezetőkkel, és arra szolította fel őket, hogy maradjanak csendben és lehetőleg kívül a „politikusok tevékenységétől.”

A prominens főrabbi most azonban nemcsak, hogy elítélte az ukrajnai erőszakot, ugyanakkor nyilvános közvetítői ajánlatot is tett, a két ország közötti béketárgyalásokat illetően.

„I-n elvárja minden hívőtől, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az emberi életek megmentése érdekében. Személy szerint készen állok minden közvetítésre, készen állok minden tőlem telhetőt, és azon túl is, megtenni annak érdekében, hogy elhallgattassam a fegyvereket és megállítsam a bombákat” -, tette hozzá az említett interneten történt közleményében, azt is hozzátéve, miszerint

„Igen, különböző emberek vagyunk, sok problémáról teljesen eltérő nézeteink lehetnek. Egy dologban azonban egységesnek kell lennünk: I-n iránti kötelességünk, hogy minden erőnkkel kölcsönös megértésre, kölcsönös tiszteletre törekedjünk, és semmi esetre se emeljünk kardot testvérünk ellen.

Érezzük át testvéreink fájdalmát, hitüktől függetlenül. Arra kérek mindenkit, hogy imádkozzon a békéért, de az ima önmagában nem elég. Most, I-n minden hívőtől elvárja, hogy tegyen meg mindent az emberi életek megmentéséért. Személy szerint én készen állok, bármilyen közvetítésre készen állok.”

Teljes cikk

Címkék:Berel Lazar, Vlagyimir Putyin

[popup][/popup]