Putyinhoz fordul segítségért Raoul Wallenberg családja

Írta: Inforadio - Rovat: Hírek - lapszemle

Raoul Wallenberg családja közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul, hogy levélben kérjen tőle segítséget annak felderítésére, mi történt az 1945-ben eltűnt svéd diplomatával, aki magyar zsidók tízezreinek életét mentette meg a második világháború idején.

Louise von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga Brüsszelbe utazik hétfőn, hogy átadjon egy levelet az orosz államfőnek, amelyben az orosz levéltárakban található, az ügy felderítéséhez elengedhetetlenül szükséges iratokhoz kér hozzáférést.

RAOUL WALLENBERG

Raoul Wallenberg (forrás: annafrankguide.net)

Wallenberg 1944-ben Svédország budapesti nagykövetségén dolgozott titkárként, és legalább 20 ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el őket, vagy egyéb módon menedéket biztosított nekik. Állítólag Wallenberg beszélte le a német tiszteket a budapesti zsidó gettó mintegy 70 ezer lakójának lemészárlásáról is.

A svéd diplomata 1945-ben tűnt el Budapesten, miután a bevonuló szovjet hadsereg fogságába esett. A szovjetek kezdetben tagadták, hogy Wallenberg náluk van, majd azt állították, hogy 1947. július 17-én szívinfarktus következtében a börtönben elhunyt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]