Putyin: török gyümölcs helyett majd izraelit veszünk!

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A vendor sells vegetables and fruits at the city market in St.Petersburg August 7, 2014. Moscow imposed a total ban on imports of many Western foods on Thursday in retaliation against sanctions over Ukraine, a stronger than expected measure that isolates Russian consumers from world trade to a degree unseen since Soviet days. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: POLITICS AGRICULTURE FOOD BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)Egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek Moszkva és Ankara drámaian megromlott kapcsolatának az orosz gép lelövése után, de úgy tűnik, Izrael gazdasága, kereskedelme profitálhat a rossz viszonyból.

A katonai válaszcsapáson kívül Putyin elnök minden szinten frontot nyitott a NATO-tag Törökország ellen azután, hogy a török légierő a szíriai határ térségében kedden lelőtt egy Szu-24 orosz vadászbombázót, amiért az állítólag megsértette az ország légterét. A kölcsönös diplomáciai üzengetések mellett ma még nem lehet pontosan tudni, mit jelent ez a konfliktus az IS elleni küzdelemben, az viszont világosan kirajzolódik, hogy Moszkva török szankciókat fog bevezetni, és emiatt hirtelen új gazdasági partnerek és piacok felé néz.

A The Times of Israel beszámolója szerint Alexandr Tkacsev agrárminiszter arról beszélt, hogy Oroszország zöldségeinek 20 százaléka török import, ezt azonban a jövőben más országok fogják kiváltani, így Izrael, Irán, Marokkó, Azerbajdzsán vagy Üzbegisztán. A gyümölcsökön belül a citrusfélék is feltehetően előbb kerülnek majd Izraelből vagy Dél-Afrikából orosz asztalokra, mint Törökországból. Moszkva ezenkívül a jövőben rendkívül megszigorítja török élelmiszer- és agrárimportjának ellenőrzését is, a termékek ugyanis – mint most felfedezték –  számos standardnak nem feleltek meg. A török élelmiszerek biztonságát ezért mostantól orosz laborokban fogják megvizsgálni.

Törökországot érzékenyen érintheti majd az orosz lépés, ugyanis az év első tíz hónapjában több mint 940 millió euró értékben szállított élelmiszert Oroszországba. Kérdés, mit szól majd Ankara a többi “válaszcsapáshoz”, hiszen Medvegyev miniszterelnök több közös gazdasági és energetikai projekt befagyasztását, pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók csökkentését, valamint a vámok megváltoztatását is valószínűsítette.

Óriási veszteséget könyvelhet majd el a török szállítási és turisztikai szektor, hiszen Putyin elnök arra szólította fel az oroszokat, hogy ne utazzanak kedvenc helyükre, Törökországba (tavaly 3,3 millió orosz nyaralt ott), ebből is profitálhat majd a zsidó állam. Izraeli turizmus-szervezők máris elkezdték fokozottan “eladni” országukat az oroszoknak, az izraeli turisztikai minisztérium pedig már el is költött 2,6 millió dollárt e célra. Szinte biztosan ellepik majd az orosz sportolók is Izraelt, hiszen Rosztov város sportegyesülete lemondta törökországi edzőtáborát, helyette Izraelt vagy Spanyolországot mérlegelik. A klub alelnöke szerint számos orosz sportklub ugyanezen gondolkodik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]