Putyin és Netanjahu a járványvakcina Izraelbe szállításáról és gyártásáról is egyeztetett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Covid-19 elleni orosz vakcinával kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről tárgyalt telefonon egymással hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

Putyin és Netanjahu

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint szó esett a vakcina szállításának és Izraelben történő gyártásának lehetőségéről is. A moszkvai hivatalos beszámoló szerint a két vezető izraeli kezdeményezésre létrejött eszmecseréjének középpontjában az új koronavírus terjedése elleni küzdelem állt, de a felek megvitatták a közel-keleti helyzetet is.

Netanjahu a beszélgetést követően a TASZSZ orosz hírügynökség tel-avivi jelentése szerint televíziós beszédben jelentette be: Putyinnal megvitatta annak lehetőségét, hogy Izrael Szputnyik V orosz vakcinát vásároljon. Mint mondta, a kérdésről a közeli napokban folytatódik a tárgyalás.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Oroszországban augusztus 11-én bejegyzett vakcina a klinikai tesztelés harmadik fázisában tart, 40 ezer önkéntes bevonásával. Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos.

Kirill Dmitrijev, az oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója pénteken kijelentette, hogy félszáznál is több országból több mint 1,2 milliárd adagra érkezett igény a Szputnyik V-re. Dél-Koreában decemberben kezdik meg a gyártását, és a tervek szerint GL Rapha biotechnológiai cég évi több mint 150 millió adagot fog gyártani belőle. – írja az MTI.

Mint ismeretes, az izraeli miniszterelnök pénteken a Pfizer gyógyszercéggel kötött megállapodást jelentett be, miszerint 8 millió adag vakcinával látják el Izraelt. Mindez néhány nappal azután történt, hogy az amerikai gyógyszergyártó cég bejelentette: az oltóanyag 90 százalékos hatékonysággal akadályozza a COVID-19 fertőzést.

[popup][/popup]