Politikai vihar tombol Izraelben

Írta: Metropol - Rovat: Hírek - lapszemle

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter már 2003-ban felvetette nagy vihart keltő javaslatát, hogy a Vádi-Ara és „a háromszög” néven ismert, 1948 óta Izraelhez tartozó, arabok lakta vidéket az esetleges területcserék részeként Izraelnek át kellene adnia a jövendő Palesztinának.

avigdor-lieberman-foto_lexpress.fr

Avigdor Lieberman (fotó: www.lexpress.fr)

A média értesülései szerint ez az ötlet ismét előkerült a jelenlegi palesztin-izraeli tárgyalásokon, ahol Liberman már mint külügyminiszter szorgalmazta, hogy ne csak terület-, hanem lakosságcserét is tartalmazzon a sok évtizedes viszályt lezárni hivatott végleges rendezési terv. Sőt, Liberman számára mindez ma már nemcsak egy lehetőség, hanem egyenesen követelmény, mert a külügyminiszter egyszersmind azt is bejelentette, hogy csakis akkor hajlandó támogatni bármilyen békeegyezményt, ha az nemcsak földek kicserélését, de ezt a lakosságcserét is tartalmazza.

A volt Szovjetunióból, ott is Kisinyovból, Moldovából húszévesen Izraelbe vándorolt Liberman számára ez valós lehetőségnek tűnik, hiszen a kelet- és közép-európai határok egészen a legutóbbi évtizedig alakultak és átalakultak, maguk után vonva az ott élők állampolgárságának változását.

Az arabok tiltakoznak a leghevesebben

A javaslat ellen azonban a leghevesebben maguk az érintettek, a „háromszögben” élő izraeli arabok tiltakoznak: a 10-es tévécsatorna hétfő esti híradójában megkérdezett minden egyes helyi arab azt közölte, hogy semmiképpen sem kíván Palesztínához tartozni, csakis izraeliként képzeli el jövőjét. Umm-al-Fahm város vezetése hivatalos közleményt is kiadott hétfőn a városi tanács ülése után, amelyben „második nakbának” (katasztrófának) nevezte a tervet, vagyis a számukra „katasztrófát” jelentő 1948-as izraeli győzelemhez hasonlították izraeli állampolgárságuk megkérdőjelezését.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]