Polgár Judit a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A sakktörténet legjobb női játékosa, a legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Magyar Szent István-rend birtokosa a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett. Erről csütörtökön döntött az intézmény Szenátusa. Polgár Judit a TE 45. díszdoktori címét veheti át.  

Polgár Judit

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a világnagyság Polgár Judit elismerése kapcsán elmondta:

„A díszdoktori címet olyan kiválóságok kapják, akik sportolóként vagy sportdiplomataként maradandót alkotnak és szoros a kapcsolatuk a Testnevelési Egyetemmel. Miután idén nyáron elindul a szellemi sportokkal foglalkozó szervezeti egységünk, bátran mondhatom, ezen a területen komoly terveink vannak és ebben a fontos munkában Polgár Juditra is számítunk. Az ő múltja sporttörténelmi, diplomáciai tevékenysége pedig kimagasló a sportágfejlesztésében és az oktatás területén egyaránt.” – írja a Testnevelési Egyetem honlapja.

A magyar sakkozónő, akinek édesapja Polgár László nevelési elméletének bizonyítására mindhárom lányából világklasszis sakkozót nevelt, napjainkban az oktatás terén is kiemelkedő tevékenységet folytat. Alapítványa, a Polgár Judit Sakk Alapítvány 2012-ben indult útjára, hogy egy egyedülálló módszerrel segítse a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. A képességfejlesztő sakk kerettantervként bekerült a hivatalos Nemzeti Alaptantervbe, és 2013-tól önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában. A tanulás segítésére Sakkpalota címmel készítettek tankönyv- és munkafüzet-sorozatot tanári kézikönyvvel kiegészítve.

Polgár Judit a 95 éves TE 45. díszdoktora, akinek neve – a teljesség idénye nélkül – olyan sportolói és sportvezetői világnagyságok közé kerül fel a Testnevelési Egyetem márványtáblájára a díszdoktorok közé, mint Juan Antonio Samaranch, Joao Havelange, Primo Nebiolo vagy éppen Jacques Rogge.

„Rengeteg energiát ad egy ilyen komoly elismerés – mondta el Polgár Judit a Testnevelési Egyetem honlapján. – Megtisztelő, hogy egy kiemelkedő, lassan 100 éves intézmény, a Testnevelési Egyetem díszdoktora lehetek. Azért is tartom különösen fontosnak, mert remélem, mindez ráirányítja a fiatalok figyelmét arra a munkára, amit folytatok. Minden alkalommal, amikor kitüntetést kapok, vagy éppen gondolnak rám – legutóbb tavaly novemberben az Európai Sakkszövetség első Európai Sakk Legenda díjának odaítélésekor – kicsit nosztalgiázok. Felidézem, mit értem el eddig és most milyen irányba tart az életem. Úgy látom, a kettő nálam összefügg, mert a sakksportban ugyanolyan fontos a versenyszellem, a kitartás és a tökéletesség, mint az oktatásban és a sakk népszerűsítésében. Hogy mindezt mások is felismerik és elismerik, megnyugtató. A visszajelzés mindig is fontos volt számomra, mert erőt ad. A TE díszdoktori cím szép és pozitív visszajelzés eddigi pályafutásomról és mostani munkámról – zárta gondolatait telefonon, egy kétórás nemzetközi előadás után, Polgár Judit.

A sakk világnagyságot, aki két gyermek édesanyja is, Puskás Ferenc és Rubik Ernő mellett világviszonylatban napjaink három legismertebb magyar embere között tartják számon. Polgár Judit várhatóan a TE őszi tanévnyitó ünnepségén veheti majd át a diszdoktori elismerést.

Polgár Judit sakkozó családban született 1976. július 23-án Budapesten. Kilencévesen megnyerte a New York Open versenyt a minősítés nélküliek között, 13 évesen megnyerte a 14 éven aluli fiúk világbajnokságát, 15 évesen ő lett minden idők legfiatalabb férfi nemzetközi nagymestere, fiatalabban, mint annak idején Bobby Fischer. 1989-től 2015-ig folyamatosan vezette a női világranglistát, de 14 éves kora óta nem játszott olyan versenyen, amelyen csak nők játszanak, mert az abszolút világbajnoki cím elérése lebegett a szeme előtt.

A három Polgár lány és Mádl Ildikó alkotta női csapat a sakkolimpián megfosztotta trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, Polgár Judit így olimpiai bajnok is. Ő az egyetlen női magyar férfi szuperbajnok és a legfiatalabb olimpiai sakkbajnok. Páros mérkőzésen 1993-ban legyőzte Borisz Szpasszkij, majd 1998-ban Anatolij Karpov volt világbajnokokat. Emellett első nőként nyerte meg az amerikai nyílt bajnokságot, a US Opent.

1999-ben bejutott a FIDE-világbajnokság negyeddöntőjébe, 2000-ben Balin is nyert egy 16-os kategóriájú versenyt, két világbajnok előtt, hasonló győzelmet nő még nem aratott. Élő-pontszámát tekintve az első nőként került a legjobb tíz férfi játékos közé. Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak és részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, amelyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő.

Polgár Judit 2001-ben a 20. század legjobb női sakkozója számára odaítélt oklevelet vehette át, hétszeres sakk Oscar-díjas az elismerés korábbi időszakából. A sakktörténet legjobb női sakkozója a legmagasabb pontszámot – 2735 pontot – 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi világranglistán a nyolcadik hely volt (először 2004 januárjában).

2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2005-ben a Pro Európa-díjjal. 2011-ben beválasztották az Európai Sakkszövetség Iskolai Sakkozásért Bizottságába. 2013-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, valamint a Caissa Díjat, a Nemzetközi Sakkszövetség által adományozott, a világ legjobb sakkozójának járó “új” Oscar-díjat is megkapta. 2014 januárjában a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete közgyűlésén tagjai közé választotta, ugyanebben az évben ő lett a magyar tehetség nagykövete és a magyar sport kategóriában Prima Primissima díjat kapott.

2014-ben a norvégiai Tromsőben zajló olimpián a nyílt kategóriában ezüstérmet szerzett a férfiválogatottal. Ezzel egy időben a The Times magazin hasábjain bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól, a jövőben alapítványára és az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani. Polgár Judit házas, két gyermeke van.

Kapcsolódó: 

Polgársakk – Interjú Polgár Lászlóval

Izraeli dokumentumfilm a Polgár lányokról

[popup][/popup]