Polanski Dreyfus filmje is esélyes az Európai Filmakadémia legnagyobb díjaira

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Polanski J’accuse (Vádolom) és Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjét négy-négy – a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész – kategóriában jelölték a díjra – jelentette be az Európai Filmakadémia.

Részlet Polanski új filmjéből

A spanyol fimrendező a tavaly nyáron forgatott önéletrajzi ihletésű filmjében egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül. A főszerepben Antonio Banderas látható, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Roman Polanskinak az idei velencei filmfesztiválon bemutatott J’accuse (An Officer and a Spy) című filmje az üldöztetés kérdését állította a középpontba.

A mű a híres 19. századi Dreyfus-ügyet mutatja be. A holokauszttúlélő lengyel rendező saját helyzetét akarta összehasonlítani Alfred Dreyfuséval, a francia hadsereg zsidó tüzérségi tisztje sorsával, akit 1894-ben elítéltek hazaárulásért, majd egy dél-amerikai börtönszigetre vittek. Az ügyet a francia igazságszolgáltatás legnagyobb tévedései között emlegetik, mondván, azt az antiszemitizmus motiválta. Dreyfust később felmentették. (MTI)

[popup][/popup]