Pokorni József nevét letörlik, a Turul egyelőre marad

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Hegyvidéki Önkormányzat közleményben tudatta: munkatársai Pokorni Zoltán polgármester kérésére január 17-én eltávolították a rézlapot, melyen a polgármester nagyapjának, Pokorni Józsefnek a neve is szerepelt.

Mint az ősz folyamán Rab László újságíró történelmi tényfeltárásából kiderült, Pokorni József, a polgármester nagyapja nyilasként 1944-ben tömeggyilkosságokban közreműködött. Miután erről tudomást szerzett, akkor döntött úgy Pokorni Zoltán, hogy kezdeményezi a szoborra vésett névsor felülvizsgálatát.

Az önkormányzat közleménye szerint – írja az atv.hu – a kerület II. világháborús áldozatainak névsora több rézlapon szerepel, közülük egy korábban megrongálódott, ezt szintén leszerelték. A rézlapokat Pokorni József nevének eltávolítása és a megrongálódott lemez restaurálása után visszahelyezik a szobor talapzatára.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén mondott beszédet Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, aki könnyek között beszélt nyilasok közé állt nagyapjáról.

A polgármester az új kerületi képviselő-testület alakuló ülésén kezdeményezte, hogy vegyék le nagyapja, Pokorni József nevét a kerületi Turul-szoborról, amelyen a budai kerület II. világháborús áldozatainak névsora olvasható.

*

Nincs hír egyelőre arról, hogy a társadalmat megosztó Turul-szoborról új álláspontot alakított volna ki a XII. kerület önkormányzat, melynek Pokorni Zoltán a polgármestere, ahogy arról sincs hír, hogy a Szabadság téri emlékművel kapcsolatban változott volna a kormány álláspontja.

[popup][/popup]