Pegazus botrány: Megszólalt a volt rendőrfőkapitány

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Roni Alsheich volt izraeli rendőrfőkapitány szerdán nyilatkozott először a botrány kapcsán, miszerint a rendőrség állítólag kémprogramokat használt tisztviselők, aktivisták és magánszemélyek telefonjainak feltörésére bírósági jóváhagyás nélkül.

Roni Alsheich volt rendőrfőkapitány reagál a Pegasus-botrányra 2022. február 9. Fotó: Twitter-videó képernyő fotó

Alsheich volt a rendőrfőkapitány abban az időszakban, amikor az állítólagos feltörések többsége történt – szemlézte a hírt az ujkelet.live.

A médiának küldött videónyilatkozatában Alsheich kijelentette, hogy ha a rendőrséggel szembeni vádak igazak, „mély csapást mért volna a demokráciára” – mondta -, de kitartott amellett, hogy „nincs közük a valósághoz”.

Eddigi hallgatását azzal magyarázta, hogy a kérdés összefügg a volt miniszterelnök, Benjamin Netanjahu folyamatban lévő perével, akinek a rendőrségi nyomozását ő felügyelte, valamint a „gyanút keltő általános állítások kezelésének nehézségeihez, amiket bizonyítékok és [konkrét állítások] nélkül, kéne kivizsgálni.”

Azonban a Calcalist újság hétfőn közzétett egy névsort azokról, akik ellen a rendőrség állítólag bevetette a Pegasus kémszoftvert.

„A listán olyan ártatlan emberek nevei szerepeltek, akiket a rendőrség soha nem gyanúsított bűncselekmény elkövetésével, és soha nem célozta őket, sem az NSO adatgyűjtő szoftverével, sem semmilyen adatgyűjtő szoftverrel.”

És ,,akik szerepeltek a listán, és bűncselekmény elkövetésével gyanúsították őket…megállapítást nyert, hogy a nyomozati eszközöket jogszerűen, bírósági végzéssel alkalmazták.”

Alsheich kijelentette, hogy maximálisan bízik a rendőrségi belső vizsgálatban, de üdvözölte a kimerítő külső vizsgálatot is „a károk helyreállítása, valamint a rendőrség és a jogállamiság iránti bizalom helyreállítása érdekében. A rendfenntartó szerveknek okozott hatalmas kár egyértelmű és alapos válaszokat tesz szükségessé.”

Az Ynet szerint Alsheich korábban azt mondta munkatársainak: ,,Nincs semmi lehetőség arra, hogy bárki bármit is megtehett volna jóváhagyás nélkül.”

„Csak élet-halál helyzetekben, például gyilkossági ügyekben vagy folyamatban lévő üldözéseknél mondhatod a bírónak utólag, hogy életveszély volt, és kémprogramot használtál” – mondta állítólag.

Alsheich reagálva a vádra, hogy a rendőrség illegálisan kémprogramokat használt közszereplők ellen. Azt mondta, hogy a rendszer nem tette volna lehetővé számára, hogy ezt a főügyész tudta nélkül megtehesse.

„A rendszereket úgy építették fel, hogy azokat nem lehet manipulálni. Ha megfigyelni akarok egy közszereplőt, el kell mennem a főügyészhez, és kérnem kell a jóváhagyását, mielőtt bírósági végzést kapnék egy bírótól. Megakadályozhatja az egész folyamatot, még mielőtt eljutnék a bíróhoz” – érvelt.

A botrány kapcsán Naftali Bennett miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy minden vádat „minden irányból megvizsgálnak. Azt hiszem, hamarosan választ kapunk.”

„A kérdés az, hogy megtörtént-e, amit az elmúlt napokban állítottak, vagy sem. Az [ilyen kémprogramok] állampolgárok elleni nagymértékű felhasználása nem megengedett egy demokratikus országban. De ahogy mondtam, még nem tudjuk, hogy ez valóban megtörtént-e.”

Bennett miniszterelnök kedden úgy döntött, hogy előzetes vizsgálatot indít a Calcalist által említett 26 személy ügyében, akik ellen a rendőrség állítólag bevette a Pegasus kémprogramot.

A döntés azután született, hogy a miniszterelnöknek a keddi megbeszélésen olyan információkat mutattak be, amelyek ellentmondanak a Calcalist jelentésének, mondván, a rendőrség a 26 személy közül csak három után próbált kémkedni, és csak az egyik telefonját törte fel sikeresen.

A 12-es csatorna és a Walla híroldal szerint a bíróság jóváhagyta a kémprogram használatát a kérdéses három esetben.

Teljes cikk

Kapcsolódó cikkek:

Izrael: Kik és kiket figyeltek a Pegazussal? 

Az izraeli miniszterelnök is megszólalt a Pegazus-ügyben

[popup][/popup]