Patthelyzet a Sorsok Háza körül

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az üresen álló emlékközpont még nem az EMIH tulajdona, a beígért 2 milliárd forintot sem Köves Slomó felekezete kezeli. A Mazsihiszt nem lesz könnyű kihagyni.

Fotó: (Isza Ferenc /AFP/Getty Images)

A Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába és működtetésébe kerül a Sorsok Háza – ezt még tavaly szeptemberben jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ehhez képest az átadás-átvétel mindmáig nem történt meg: a Népszava által kikért földhivatali papírok tanúsága szerint a tulajdonosi jogokat az állam képviseletében ma is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja.

A magyarázatra a Sorsok Házáról szóló 2018-as kormányhatározatban talált rá a cikkíró. Ennek egyik eldugott mondatából derült ki, hogy az EMIH csak a kiállítás elkészülte után veheti tulajdonba az ingatlant. Márpedig erre még jócskán várni kell.

Bár a holokauszt áldozatainak emlékére létesítendő új múzeum és oktatási központ építése évekkel ezelőtt befejeződött Józsefvárosban, az emlékezetpolitikai viták miatt azóta is üresen áll a 7,5 milliárd forintból kialakított ingatlankomplexum. A tavalyi kormányhatározatban rögzített dátum szerint a Sorsok Házának 2019 végéig meg kellett volna kezdenie működését (eredetileg 2014-ről volt szó), ám ebből még 2020-ban sem lesz semmi.

Reményeink szerint a tervezés 2020 első félévében befejeződik, és a múzeum 2021-ben megnyílhat – nyilatkozta a Népszavának Köves Slomó. Az EMIH által összeállított múzeumfejlesztési, történész és oktatási szakemberekből álló csapat az elmúlt több mint egy évben „teljes autonómiát élvezve” dolgozik a Sorsok Háza állandó kiállításának tartalmi fejlesztésén. Ehhez – jegyezte meg a rabbi – minden szükséges segítséget megkapnak a kormányhatározatban megjelölt Miniszterelnökségtől, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjától és az MNV-től.

A Népszava információi szerint a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) egyik képviselője írásban is figyelmeztetett rá, hogy a Sorsok Házából nem maradhat ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Köves Slomó a lap kérdésére azzal érvelt, hogy a fejlesztés során az EMIH megkereste a témában releváns hazai zsidó szervezeteket és közösséget, köztük a Mazsihisz azon képviselőit is, akik nem tanúsítottak „ab start elutasítást a projekt, illetve az EMIH irányába”. Több szervezettel jelenleg is aktív együttműködés folyik. A holokauszt méltó emlékének ügye közös feladatunk, így mindenkit, a Mazsihisz egyes jelenleg elutasító vezetőit is az inkluzív (ebben az értelemben: a sokszínűséget elfogadó) együttműködésre biztatunk – konstatálta Köves Slomó.

Teljes cikk

Címkék:EMIH, Köves Slomó, Sorsok háza

[popup][/popup]