Patt? 33-33 mandátum a Likudnak és a Kék-fehérnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az utolsó, hivatalosan közzétehető közvélemény-kutatások szerint ismét politikai patthelyzetet hozhatnak az egy éven belül harmadszor megrendezett parlamenti választások Izraelben – derül ki a pénteken ismertetett eredményekből.

Ganz és Netanjahu

A Benjámin Netanjahu kormányfőhöz közeli Jiszráel Hajom (Izrael ma) című újság három nappal a választási helyiségek megnyitása előtt azt közölte, hogy Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja és Beni Ganz ellenzéki centrista Kék-fehér pártja is harminchárom helyet szerezne a százhúsz tagú parlamentben, és egy mandátummal vezetne a jobboldali-vallásos tömb, ha most tartanák a választásokat – írja az MTI.

A legutóbbi napokban a különböző kutatások a Likud növekvő előnyét jósolták, együtt a jobboldali tömb erősödésével. Ez nem kedvez a miniszterelnök szokásos kampánytechnikájának, ugyanis a voksolás napján eddig mindig azzal buzdította híveit a szavazásra, hogy vezet vele szemben politikai ellenfele, és megmentése, valamint a jobboldali kormányzás folytatása érdekében akkor is a Likudra és rá kell szavazni, ha mást terveztek.

A felmérés szerint a Kék-fehér párt szimpatizánsait – szemben a Likuddal – kevésbé érdekli a párt vezetőjének személye, fő céljuk Netanjahu leváltása. Az utóbbi napok durva személyes támadásai nyomán egyre kevesebben gondolják Ganzot alkalmasabbnak Netanjahunál a jövendő kormány vezetésére, de a párt támogatottsága ehhez képest kevéssé csökkent.

A közszolgálati TV nem egyenlőséget mért, hanem egymandátumos előnyt ígért a Likudnak utolsó felmérésén. Náluk 35-34 a két párt várható képviselőinek száma, és ötvennyolc mandátuma lehet a jobboldali-vallásos blokknak, ami két mandátummal több, mint amit az utolsó megkérdezésnél mértek. Ha ez a trend folytatódik, akkor Netanjahu elvileg megszerezheti a kormányalakításhoz szükséges hatvanegy képviselői helyet.

A választások legfőbb kérdése, hogy hétfőn, a tényleges választáson Netanjahunak sikerül-e jobboldali-vallásos tömbjével Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű, jobboldali nacionalista pártja nélkül többséget szereznie a kneszetben.

Kulcskérdést jelent a választási részvétel, hogy melyik párt lesz képes jobban mozgósítani szimpatizánsait. Ebben szerepet játszhat a koronavírus is, ugyanis mintegy százezer olyan izraeli is az országban marad, és várhatóan leadja voksát, aki eredetileg külföldre utazott volna a választások miatt hosszú hétvégévé alakult napokban. A 12-es tévé szakértője szerint ez a Kék-fehér pártot erősítheti, mert a kutatások szerint a magasabban képzett, gazdagabb, inkább külföldre utazó izraeliek sokkal nagyobb valószínűséggel adják szavazatukat Ganz pártjára, mint Netanjahuéra.

Ha maradnak az utolsó közvélemény-kutatások eredményei, akkor továbbra is patthelyzet lesz a parlamentben, vagyis egyik oldal sem tud kormányt alakítani, de meg tudják akadályozni a másik oldal kormányalakítását.

Izraelben először tavaly áprilisban, majd szeptemberben rendeztek parlamenti választásokat, és egyik voksolás után sem sikerült egyik pártnak sem kormányt alakítania, ezért ismétlik meg másodszor is a választásokat.

Lehetséges, hogy csak az hozhat Izraelben új kormányt, ha a jelenlegi miniszterelnököt elítélik az ellene felhozott vádpontokban.

[popup][/popup]