Párizs: Tízezres tüntetés a 85 éves holokauszt-túlélő meggyilkolása miatt

Írta: Mazsihisz.hu/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az idős asszony meggyilkolását a rendőrség is antiszemita bűncselekménynek tartja. Az antiszemitizmus elleni tiltakozó meneten részt vett a radikális jobboldal és a radikális baloldal vezetője is, az elnök kint volt az áldozat temetésén.

Fotó:  AFP / ALAIN JOCARD

Franciaország nem tér magához a 85 éves, holokauszt-túlélő asszony meggyilkolása után. A gyűlölet bűncselekményre reagált tegnap egy több mint tízezres tüntetés a fővárosban, Párizsban, amelyen jelentős számban vettek részt a zsidó közösség képviselői, nyíltan hirdetve zsidóságukat és sokan elmentek a nem zsidó franciák közül is a tudósítások szerint, hogy kifejezzék szolidaritásukat zsidó honfitársaikkal.

Marine Le Pen a felvonulók között (Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

A tömeg, amely az áldozat lakhelyéig vonult, erőt adott a zsidó közösségnek, sokan úgy érezték eddig, hogy a kormány nem veszi elég komolyan félelemérzetüket, a tüntetést azonban kitüntetett érdeklődéssel kezelte a sajtó, a francia zsidók visszanyerték önérzetüket.

A tömegben feltűnt Marine Le Pen is, akit hívei éltettek, ellenfelei nácinak neveztek és ott volt Jean Luc Mélenchon radikális baloldali politikus is, noha a CRIF, a francia zsidók ernyőszervezete arra kérte a bal és jobboldali radikálisokat, hogy tartsák távol magukat az eseménytől.

(Fotó: AFP / FRANCOIS GUILLOT)

A köztársasági elnök az áldozat temetésén vett részt és úgy látta, a gyilkosság az ország legszentebb értékeinek üzent hadat.

Az üggyel kapcsolatban a Times of Israel idézi az antiszemitizmus ellen küzdő Bureau National de Vigilance contre l’Antisemitism (BNVCA) nevű szervezetet, amely hangsúlyozta, hogy ez a gyilkosság hasonlóságot mutat Sarah Halimi tavaly áprilisi meggyilkolásával. A 66 éves zsidó tanítónőt – az eddigi vizsgálatok szerint – ugyancsak moszlim vallású szomszédja gyilkolta meg, s ez szintén kapcsolatba hozható az áldozat zsidó hátterével.

Címkék:Mireille Knoll

[popup][/popup]