Papirusz töredék az első templom korából

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Régészeti Hatóság egy 2700 éves papirusztöredéket mutatott be Jeruzsálemben, mely még az első templom időszakából származik. A lelet érdekessége, hogy az Egyesült Államokból került vissza Izraelbe.

A 3×4 centiméter nagyságú töredék héber nyelven írt, négysoros hiányos szöveget tartalmaz.

Ez a papirusz különleges és elképesztően ritka” – mondta Eitan Klein, a Régészeti Hatóság leleteinek biztonságáért felelős egyik vezető. Eddig ugyanis csak két papirusztöredéket találtak az első templom korából.

A papirusz töredéken egy üzenet olvasható egy Ismael nevű személynek, és vélhetőleg felsorol valamiféle elküldendő és el nem küldendő tárgyakat.

“Ez egy egyszerű levél egy utasítással. ‘Ne küldd el’. Mit ne küldjön? Nem tudjuk. ‘Nem segít’ olvasható lejjebb. Mi nem segít? Nem tudjuk” – magyarázza Smuel Ahituv, a Ben Gurion Egyetem professzora.

A levelet sietve írták, hanyagul megformált betűkkel. Úgy, ahogy ma mi írunk sietve.

A papirusztöredék kalandos úton érkezett vissza Izraelbe: az ország egyik vezető közel-keleti kutatója az ősi héber nyelvű leletekkel kapcsolatos könyve befejezésekor látott meg egy fotót az “Ismaelnek” feliratú leletről, mely kiderült, hogy egy amerikai férfi tulajdonában van Montanában.

A férfi az édesanyjától örökölte a papiruszdarabkát, aki még 1965-ben kapta ajándékba a töredéket Joszef Szaadtól, a Palesztinai Régészeti Múzeum akkori kurátorától.

A múzeum kurátora viszont egy régiségkereskedőtől szerezte meg a leletet Betlehemben, aki feltételezhetően egy beduintól vásárolta meg a papiruszt, miután a Júdeai-sivatagban rátalált. Az amerikai asszony bekereteztette a töredéket és Szaad fotója alatt helyezte el a házában. (Hetek/Szombat)

[popup][/popup]