Pálinkás: Csak a bűnösöket nevezzük bűnösnek

Írta: mno - Rovat: Hírek - lapszemle

Pálinkás József

Nem szabad kollektív bűnösnek nevezni a magyar nemzetet a holokausztért – mondta a Tudományos Akadémia elnöke a hetvenedik évfordulón tartott nemzetközi konferencián.

Pálinkás József azt is hangsúlyozta, hogy a bűnösöket sem szabad menteni. A Páva utcai Emlékközpont igazgatója, Szita Szabolcs szerint a magyarországi zsidóság pusztulásáért Horthy Miklóst súlyos felelősség terheli. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke pedig arról beszélt, hogy a kisebbségek félelme Magyarországon is a társadalom betegségét jelzi.

Bűn, felelősség, emlékezés címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Tudományos Akadémia a magyarországi holokausztról. Az MTA elnöke köszöntő beszédében azt mondta: 70 év elteltével nem csak az emlékeztetés a feladat. „Vállalása annak, hogy őszintén szembenézünk múltunkkal és jelenünkkel, hogy nem hagyjuk veszni a mérhetetlen emberi szenvedés emlékét, hogy pontosan és hitelesen feltárjuk a rémtetteket és a hozzájuk vezető utat, hogy nem mentjük a bűnösöket, de vállalása annak is, hogy csak a bűnösöket nevezzük bűnösnek, és nem nevezzük kollektív bűnösnek a magyar nemzetet” – mondta Pálinkás József.

Kollektív bűnösségről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke szerint sem szabad beszélni. Heisler András azt mondta: a német megszállás áldozatainak emlékművével kapcsolatos vitát nem helyes baloldali hisztériakeltésnek vagy cirkusznak nevezni, ahogy azt Schiffer András, az LMP társelnöke és Boross Péter volt miniszterelnök tette a közelmúltban. „Úgy gondolom, ennél sokkal komolyabb dologról van szó. Ez egy jelzés a társadalom részéről, hogy valami probléma van. Én nem tudom megoldani ezt a problémát se egyedül, se a szervezetünkkel. Mi is jeleztük a gondjainkat ezzel kapcsolatban, most civilek jelzik sajátos eszközeikkel” – mondta Heisler András.

A Mazsihisz-elnök nem tartja ellentmondásosnak, hogy miközben minden évben megemlékeznek 1944. március 19-éről, tiltakoznak a Szabadság térre tervezett emlékmű ellen. „Március 19-e Magyarország számára egy nagyon fontos történelmi dátum, a Magyarországon élő zsidók számára is egy nagyon fontos történelmi dátum. Tragikus dátum egyébként, amikor a német csapatok bejöttek Magyarországra. Erről meg lehet emlékezni, fekete zászlóval, emlékművel is, annak az emlékműnek a helyét, a formáját kell úgy kialakítani, hogy az ne konfliktusokat szüljön, hanem együttműködést a társadalom szereplői között” – tette hozzá.

Heisler András arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy a Mazsihisz számára milyen emlékmű enne elfogadható. A napokban a Mazsihisz-elnök álláspontjához hasonló véleményt tett közzé az Egyesült Államok nagykövetsége. Az amerikaiak elvárják az Orbán-kormánytól, hogy becsületesen, nyíltan és tényszerűen értékelje a magyarországi holokausztot, és azok véleményét különösen vegye figyelembe, akiket jogosan érintenek érzékenyen a kabinetnek a hetvenedik évfordulóval kapcsolatos tervei.

[popup][/popup]