Palesztinoknak építendő házak százairól szóló javaslatot tett az izraeli kormányfő

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden egy olyan szokatlan tervet mutatott be a kormánynak, amely 700 lakás építését irányozza elő palesztinok számára a Nyugati Parton.

Benjamin Netanjahu

 

Kormányzati források szerint a tervben ezenkívül szerepel 6000 új ház felépítése is zsidó telepesek számára. Az APA osztrák hírügynökség szerint ezek “Ciszjordánia Izrael által ellenőrzött”, úgynevezett C-zónájában épülnének meg. A C-zóna a palesztin terület körülbelül 60 százalékát fedi le.

Az izraeli média szerint a térségben az elmúlt négy évben egyetlen nagyobb palesztin építési projektet sem hagytak jóvá. Az izraeli hadsereg a közelmúltban – izraeli álláspont szerint engedély nélkül felépített – palesztin házakat rombolt le, ami nemzetközi bírálatokat váltott ki.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a javaslat elutasítást és aggodalmat váltott ki a megszállt palesztin területeken a zsidó telepek építését támogató ultranacionalista pártok tagjai között, akik “a Palesztin Hatóságnak (PH) szánt jutalomnak” minősítették azt.

Megfigyelők szerint e lépés az izraeli miniszterelnök részéről “jószándékát” szeretné kimutatni az Egyesült Államok közel-keleti béketervével kapcsolatban. A következő napokban ugyanis Izraelbe látogat Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti tanácsadója, hogy népszerűsítse az izraeli-palesztin válság rendezésére kidolgozott, “az évszázad ügyleteként” beharangozott tervét.

Izrael a Nyugati Partot – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek. (Az MTI híre nyomán)

[popup][/popup]