Palesztin zavargások – letartóztatások Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tálitba burkolt zsidókat támadtak meg vasárnap reggel rúgásokkal és ütésekkel, miközben a Siratófalhoz tartottak Jeruzsálem óvárosában. (A videó erőszakos jelenetet mutat.)

כאן חדשות on Twitter: “המהומות בהר הבית | שני חשודים בתקיפת עוברי אורח בעיר העתיקה הבוקר נעצרו על ידי המשטרה. 18 חשודים נעצרו עד כה בהפרות הסדר@VeredPelman pic.twitter.com/YXECIzEZWs / Twitter”

המהומות בהר הבית | שני חשודים בתקיפת עוברי אורח בעיר העתיקה הבוקר נעצרו על ידי המשטרה. 18 חשודים נעצרו עד כה בהפרות הסדר@VeredPelman pic.twitter.com/YXECIzEZWs

Az incidens egybeesett a Templom-hegyen történt összecsapásokkal, valamint a muszlim negyedben és az Oroszlános kapunál zajló zavargással. A támadás két gyanúsítottját letartóztatták – írja az ujkelet.live.

Az áldozatoknak nem volt szükségük orvosi ellátásra.

Reggel fél 7 körül három autóbuszt köveztek meg az Oroszlános kapu közelében, ugyanott, ahol tavaly májusban egy izraeli állampolgár lincselési kísérleten esett át.

Palesztinok dobáltak meg buszokat 2022 éprilis 17-én a jeruzsálemi Oroszlános kapu közelében

Hét személy könnyebben megsérült, köztük egy 13 éves lány, a Sáárei Cedek Orvosi Központba szállították őket.

A rendőrség a nap folyamán eddig 18 személyt tartóztatott le a Templom-hegyen és Jeruzsálem óvárosában a zavargásokat követően.

A gyanúsítottak közül hat kövekkel dobálta a muszlim negyed házainak tetejéről a rendőröket és a járókelőket.

Másokat annak gyanújával tartóztattak le, hogy kövekkel dobáltak egy buszt és a Templom-hegy környékét.

A Vörös Félhold közlése szerint 17 palesztin szorult ellátásra vasárnap délelőtt a a rendőrökkel való összecsapások során, közülük ötöt kórházba szállítottak.

כאן חדשות on Twitter: “תיעוד: ערבים רוגמים באבנים אוטובוסים ליד העיר העתיקה בירושלים@VeredPelman pic.twitter.com/iXnmOtnfGr / Twitter”

תיעוד: ערבים רוגמים באבנים אוטובוסים ליד העיר העתיקה בירושלים@VeredPelman pic.twitter.com/iXnmOtnfGr

Omer Barlev közbiztonsági miniszter elítélte az összecsapásokat és a kődobálást, mondván: „súlyosnak” tekintik az erőszakot.

„A rendőrség határozott kézzel fog fellépni az ellen, aki terrort mer alkalmazni izraeli állampolgárok ellen” – írta Twitteren. „Fontos számunkra, hogy továbbra is engedélyezzük a szabad vallásgyakorlatot, de nem kötünk kompromisszumot, ha erőszak és terror történik.”

A rendőrség vasárnap reggel bevonult a Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyre, miután muszlim hívők megkísérelték megzavarni a rendet és megakadályozni a zsidók látogatását a szent helyen.

A rendőrség a kora reggeli órákban, a Templom-hegyi látogatások kezdete előtt felfigyelt arra, hogy több száz fiatal – néhányan arcukat elfedve – köveket kezdtek gyűjteni a komplexum területén, és kövekkel, vasdarabokkal és rögtönzött torlaszokkal próbálták elzárni a látogatási útvonalakat.

A rendőrség a helyszínen előkészületeket végett, hogy lehetővé tegye a látogatásokat, majd hamarosan megnyitották a komplexumot a látogatók, köztük a zsidók előtt.

A Templom-hegyen pénteken kitört és vasárnap folytatódó heves összecsapások nem spontán módon történtek, közölte a Ynet hírportál. Az erőszak mértéke eszközöket és fejlett felkészülést igényelt.

A vasárnapi zavargókat aktivisták felszólították, hogy maradjanak az al-Aksza mecsetben, hogy összecsapjanak a rendőrséggel. Hangosbemondókon pedig arra sürgetik a palesztin fiatalokat, hogy maradjanak és „védjék meg a muszlim szent helyet”, azt állítva, hogy zsidók fenyegetik, miközben a felbujtók felszólították a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet, hogy csatlakozzanak a mecsetek védelméhez és lőjenek rakétákat Izraelre.

A Templom-hegyi zavargások hátterében tegnap este egy molinót akasztottak ki az al-Aksza mecsetnél a következő felirattal: ,,A Hamász általános mozgósításra és az al-Aksza megszállásával fenyegetőző telepesek csordájának visszaszorítására szólít benneteket.”

(Teljes cikk)

[popup][/popup]