Palesztin vezető: a késelés valójában “ébredés”

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Palesztin Hatóság nem szándékozik betartani az Izraellel kötött egyezményeket – jelentette ki a Ciszjordániát irányító, mérsékelt Fatah párt egyik vezetője csütörtökön egy libanoni értekezleten.

A Palestinian demonstrator raises a knife, during clashes with Israeli police, in Shuafat refugee camp in Jerusalem, Friday, Oct. 9, 2015. Recent days have seen a string of attacks by young Palestinians with no known links to armed groups who have targeted Israeli soldiers and civilians at random, complicating Israeli efforts to contain the violence, which has been linked to tensions over a sensitive Jerusalem holy site. (AP Photo/Mahmoud Illean)

Palesztin tüntető Jeruzsálem Suafat negyedében, 2015. október 9-én.  (AP fotó/Mahmoud Illean)

A jeruzsálemi közszolgálati rádió jelentése szerint Mohammad Staje, aki miniszteri rangban szolgál a Palesztin Autonómia apparátusában, egy Bejrútban tartott megbeszélésen közölte, hogy a palesztinok nem fogják magukra nézve érvényesnek tekinteni az Izraellel kötött megállapodásokat, amíg Izrael figyelmen kívül hagyja azokat.

Staje szerint ezt az üzenetet fogja átadni egy palesztin biztonsági delegáció csütörtökön izraeli vezetőkkel a biztonsági együttműködés ügyében tartandó találkozón.

A palesztin vezető azt is kijelentette, hogy “véget ért az amerikai monopólium alatt rendezett tárgyalások sora Izraellel”. Staje – az utóbbi hónapokban rendszeressé vált erőszakos palesztin tüntetésekre, késeléses merényletekre utalva – támogatásáról biztosította az általa “ébredésnek” nevezett, fiatalok vezette erőszakhullámot, és “a Fatah harci stratégiája szívének” nevezte azt.

Mohammed Staje minden bizonnyal a palesztinok képviselői és Izrael között 1993-ban Oslóban, majd 1995-ben Washingtonban aláírt biztonsági és gazdasági együttműködési megállapodások palesztin részről már többször beharangozott felmondására utalt. Az egyezmények keretében Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hivatalosan elismerte egymást és megállapodtak egy ideiglenes palesztin kormányzat felállításában, amelynek egyezségre kellett volna jutnia Izraellel annak ciszjordániai kivonulásáról és a jövendő palesztin állam területéről, de a tárgyalások 2014 tavaszán megszakadtak.

[popup][/popup]