Palesztin újságíró nem teszi be a lábát a a Fehér Házba

Írta: MTI/dpa - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Újságírók Szervezete (PJS) szerdán visszautasította az Egyesült Államok meghívását a Fehér Házba.

Nasszer Abu Bakr, a Palesztin Újságíró Szövetség vezetője (forrás: facebook)

Az újságírói szervezet döntése a palesztin vezetők álláspontját követi, akik távol maradtak a bahreini fővárosban, Manámában június 25-26-án tartott, amerikai szervezésű konferenciától, amelyen a washingtoni kormányzat által “az évszázad ügyleteként” beharangozott palesztin-izraeli rendezés gazdasági kilátásait vázolták fel.

A PJS szerdai közleménye egyébként reakció Jason Greenblattnak, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottjának vasárnapi interjújára, amelyet az al-Ajjám című palesztin napi lapnak adott. Ebben a diplomata úgy fogalmazott, visszajelzést szeretne a bahreini tanácskozáson elhangzottakról és ezért meghívna palesztin átlagpolgárokat és újságírókat a Fehér Házba, vagy más “semleges” területre, hogy az amerikai elképzeléseket közvetlenül a palesztin sajtónak adhassák elő, amely azt ismertetné a nyilvánosság előtt.

Nasszer Abu Bakr, az újságírói szövetség vezetője ugyanakkor kijelentette: az amerikai kormány meghívásának célja abban állt, hogy véget vessen a palesztin önállósodási törekvéseknek. A PJS ezért felszólított minden palesztin újságírót, hogy utasítsa el a meghívást.

A palesztin kormány elutasította a részvételt a bahreini fórumon, amelynek több meghívottja is azt mondta, hogy kudarcra van ítélve az elképzelés. Többen úgy vélekedtek, csak azután lehet szó rendezésről, ha Izrael előbb felhagy a palesztin területek megszállásával, és olyan politikai döntés születik, amely elvezet a független és szuverén palesztin állam megteremtéséhez. Csak ezt követően lehet beszélni a terület gazdasági felvirágoztatásáról, és nem fordítva – állították.

A palesztin vezetés attól tart, hogy az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner nevével fémjelzett rendezési terv – amelyet több arab ország is elutasított – gazdasági előnyök ígéretével próbálná rávenni a palesztinokat arra, hogy lemondjanak egy önálló államról.

Az Egyesült Államok és a Palesztin Hatóság között mindenféle hivatalos kapcsolat megszakadt miután Donald Trump amerikai elnök 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltöztette oda az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét. Washington tavaly augusztusban ráadásul leállította a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet (UNRWA) támogatását is.

[popup][/popup]