Palesztin tüntetések támogatják Abbászt, mielőtt Obamával tárgyal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ezrek tüntettek több palesztin városban hétfőn támogatásukról biztosítva Mahmúd Abbász palesztin elnököt washingtoni találkozása előtt Barack Obama amerikai elnökkel – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Mahmúd Abbász_forrás_asbarezcom

Mahmúd Abbász (forrás: asbarez.com)

Nábluszban több mint ötezren, Rámalláhban mintegy kétezren, Hebronban pedig körülbelül ezren voltak a demonstrálók, akik egyebek közt arra szólították fel Abbászt, hogy ne mondjon le a nemzeti elvekről, s azok élén a palesztin menekültek hazatéréshez való jogáról.

Abbász elnök elsősorban az Izraellel július vége óta folytatott béketárgyalások ügyében utazott Washingtonba, ahol vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszterrel találkozott, hétfőn pedig Obama fogadja. Kerry szerint döntő fordulathoz érkeztek az évtizedes izraeli-palesztin viszály rendezését szolgáló megbeszélések, amikor heteken belül kemény politikai döntéseket kell meghozni.

A hétfői tárgyaláson Obama elnök mellett jelen lesz Kerry is, és várhatóan nyomást gyakorolnak a palesztin elnökre, hogy fogadja el az Izraellel való egyezkedés folytatását szolgáló keretmegállapodást. Eredetileg, kilenc hónaposra, április 29-éig tervezték a megbeszéléseket, de ezt az időhatárt Jeruzsálem meg szeretné hosszabbítani.

Abbász médiaértesülések szerint Kerryvel folytatott tárgyalásain elutasította az amerikai javaslat két legfontosabb követelését, hogy Rámalláh ismerje el Izraelt a zsidók nemzetállamának, és továbbra is izraeli katonák állomásozhassanak Ciszjordánia keleti határán, a Jordán folyó völgyében.

 

[popup][/popup]