Palesztin tiltakozás az új jeruzsálemi külgazdasági képviselet ellen

Írta: Magyar Hang - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Nagykövetség közleményben tiltakozott a kirendeltség megnyitása ellen. „Elítéljük és visszautasítjuk ezt a döntést, amely igazságtalan a palesztinokkal szemben és megrengeti a magyar-palesztin kapcsolatokat” – írták.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a nemzetközi jog, valamint a hatályos ENSZ BT határozatok értelmében Kelet-Jeruzsálem megszállt palesztin terület. A Palesztin Nagykövetség magyarázatot kért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, felszólították a magyar kormányt, hogy vonja vissza a nemzetközi határozatokat megszegő döntését, valamint egyeztetésekbe kezdett a magyarországi arab és iszlám diplomáciai testületekkel a lépés közös elítélésére.

Jelen pillanatban az sem világos, a magyar állam milyen céllal nyitott hivatalt Jeruzsálemben: a hazai sajtóbeszámolók szerint a képviselet külgazdasági feladatokat fog ellátni, a nemzetközi híradásokban ugyanakkor diplomáciai kirendeltségről van szó. Ha ez utóbbiról van szó, akkor a kirendeltség politikai feladatokat is el fog látni.

Erre hívta fel a figyelmet az Euobserver is: az angol nyelvű hírportál szerint Magyarország a diplomáciai képviselet megnyitásával nem követi azt az uniós álláspontot, amely szerint Jeruzsálem helyzetét kétállami – izraeli és palesztin – megoldáson alapján, békésen kell rendezni.

A távirati iroda beszámolója szerint Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő minapi találkozója után jelentették be a jeruzsálemi kirendeltség megnyitását. Netanjahu szerint tulajdonképpen a Tel-Avivban található magyar nagykövetség Jeruzsálemig történő kiterjesztésének lehet tekinteni az új képviseletet.

A magyar lépés jelentőségére a The Jerusalem Post izraeli napilap is felhívta a figyelmet, hiszen Jeruzsálemben jelenleg csupán az Egyesült Államoknak és Guatemalának van nagykövetsége, emellett mintegy tucatnyi országnak – köztük Magyarországnak – tiszteletbeli konzulátusa van a szent városban. Hazánk egyébiránt nem az egyetlen uniós tagállam, amely inkább az amerikai modellt követi: a magyar kormányfő mellett a szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is bejelentette, hogy kulturális és technológiai hivatalt nyit Szlovákia Jeruzsálemben. 2017 decemberében világszerte felháborodást váltott ki Donald Trump amerikai elnök bejelentése, miszerint az Egyesült Államok Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.

magyarhang.org

[popup][/popup]