Palesztin lángoló sárkányok: eddig hatezer hektárnyi területet sikerült felgyújtani Izraelben

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

    Kedden ismét számos helyen tört tűz ki Izraelben, a Gázai övezetből a tenger felől fújó széllel Izraelbe irányított sárkányok miatt. Hat jelentősebb tűzesethez hívtak még az ország távoli, északi részéről is tűzoltókat. Többek közt kibucok, valamint a Szderótban működő Sapír főiskola mellett lángoltak a földek, és két erdő is tüzet fogott. 

A gázai palesztinok fejlesztik technikájukat: mér nem csak sárkányokat, hanem gyúlékony anyagot hordozó hőlégballonokat is küldenek Izrael felé.

A tüzet okozó sárkányok “hadrendbe állítása” óta 265 alkalommal kellett megfékezni lángokat Izraelben. A The Times of Israel című, angol nyelvű honlap szerint március óta több mint hatezer hektár izraeli földet gyújtottak fel a gázaiak, s az ott élő települések katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánításukat kérik. Számos tűzoltó alakulat foglalkozik – repülőgépek segítségével – folyamatosan a lángok megfékezésével, ami a nyári melegben és szárazságban komoly kihívást jelent.

Gilád Erdan izraeli belbiztonsági miniszter véleménye szerint fel kell újítani a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet parancsnokainak és a tüzet okozó sárkányok eregetőinek a likvidálását – jelentette a tízes kereskedelmi tévécsatorna híradása kedden.

“Az utóbbi hetekben már többször mondtam, hogy mivel a Hamász ismét engedi a rakéták kilövését és a tüzet okozó sárkányok eregetését, szerintem vissza kell térnünk a célzott kivégzések gyakorlatához” – közölte Erdan az övezet határán lévő Szderót város új rendőrkapitányságának átadásán.

“Nem lehet, hogy a Hamász parancsnokai szabadon járkáljanak, lehetővé téve ezeknek a sárkányoknak az eregetését, melyek gazdasági károkat okoznak, valamint veszélyeztetik az itt élőket – mert senki sem tudja, hol esnek le és kit sebesítenek meg” – vélekedett a miniszter.

Szerinte a sárkányok eregetőinek, s köztük a Hamász parancsnokainak célponttá kell válniuk, mert tevékenységükkel fenyegetést jelentenek a civilek életére, és a térség közbiztonságára.

 

Címkék:gyújtogatás, palesztin sárkányok

[popup][/popup]