Palesztin Hatóság: a „mártírok” családtámogatását visszatartó új izraeli törvény „hadüzenet a palesztin nép ellen”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Hatóság vezető tisztviselői kedden elítéltek egy új izraeli törvényt, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy levonja Rámalláhtól azt az összeget, amit a Palesztin Hatóság az Izraelben terrorista cselekmények miatt bebörtönzött foglyoknak és támadás végrehajtása közben megölt terroristák családjainak fizetnek.

Szaeb Erekat, a PLO főtitkára (AFP PHOTO / ABBAS MOMANI)

Szaeb Erekat, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára kijelentette, hogy ez a lépés a készpénzhiánnyal küszködő Palesztin Hatóság fennállását fenyegeti.

A törvényt hétfőn 87-15 arányban került fogadta el a Knesszet.

Az új jogszabály szerint Izrael levonja a palesztinoknak begyűjtött és átadott éves adóbevételekből azt az összeget, amit Rámalláh fizet a terroristáknak és családjaiknak. Az így megmaradt pénzt pedig terrortámadások áldozatainak megsegítésére fordítják.

“Ez egy nagyon veszélyes döntés, mely a Palesztin Hatóság eltörlésével, valamint bűnözéssel és lopással ér fel,”– mondta Erekat az AFP-nek. “Izrael ellopja a palesztin nép földjét és pénzét, és ez Trump elnök döntéseinek az eredménye, aki Izraelt támogatja.”

A Palesztin Hatóság szóvivője, Nabil Abu Rudeineh szintén kikelt az új törvény ellen, mondván, Izrael a törvénnyel átlepett egy “határt”, és az intézkedés “hadüzenet a palesztin nép ellen”.

Figyelmeztetve, hogy a jogszabály “komoly következményekkel járhat”, Abu Rudeineh közölte, a palesztin vezetés hamarosan összeül, hogy kidolgozzák a megfelelő választ erre a lépésre, mely “megváltoztathatja a meglévő kapcsolatok természetét” Izrael és a Palesztin Hatóság között.

“A Palesztin Hatóság egy olyan gyárrá változott, amely gyilkosokat alkalmaz főleg zsidók megölésére, de a muszlimokat, keresztényeket, drúzokat és másokat, ideértve a turistákat se kímélik,” – mondta Avi Dichter (Likud) képviselő a törvény társszponzora, aki a Knesszet befolyásos külügyi és védelmi bizottságát vezeti.

Dichter azt mondta, a törvény célja, hogy erkölcsi üzenetet küldjön, miszerint Izrael nem segít a terroristák finanszírozásában, valamint a Palesztin Hatóságnak újra kell értékelnie a terrorizmus ösztönzésére irányuló politikáját.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak, függetlenül attól, hogy miért került börtönbe, valamint az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák, úgynevezett “mártírok” családtagjainak.

A Védelmi Minisztérium ügynöksége – mely polgári ügyek intézéséért Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) és a gázai határokért felel (COGAT) -, jelentése szerint a palesztin foglyok körülbelül egyharmada felelős közvetlenül izraeliek meggyilkolásáért.

A Védelmi Minisztérium szerint a Palesztin Hatóság 2017-ben 687 millió sékelt (53 milliárd Ft) fizetett az úgynevezett “Mártírok” családja alapnak és 550 millió sékelt (43 miliárd Ft) a Palesztin Fogvatartottak Klubjának – mintegy 7 százalékát a teljes költségvetésének.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Címkék:Palesztin Hatóság, terror

[popup][/popup]