Ötezres (vagy tizenötzeres?) tüntetés Netanjahu mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ezrek fejezték ki kedden este Tel Avivban támogatásukat Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök mellett. A tünetők szerint az ügyészek kormányfő megdöntésére tett puccskísérlet részeként emeltek vádat.

כאן חדשות on Twitter

״שמאלנים, תמותו״: צוות כאן חדשות דיווח מהפגנת התמיכה בנתניהו, ונתקל ביריקות, בקללות ובאלימות @YoavYoavkrak https://t.co/VRouoZHNV7

A Regavim, Im Tirzu, Yisrael Sheli és más jobboldali szervezetek mellett, bár nem említették külön, de a Likud is részt vett a tüntetés szervezésében és finanszírozásában – írja az ujkelet.live.

A Likud törvényhozói és kabinet miniszterei kis kivételtől eltekintve, nem jelentek meg a rendezvényen.

Bár a párt nagy erőfeszítéseket tett, hogy a hezitáló vagy éppen a tüntetést ellenző vezetőségi tagokat meggyőzze, hogy jelenjenek meg a rendezvényen, a Likud végül kedden egy nyilatkozatban közölte, hogy politikusokat nem hívtak meg az eseményre.

A likudos törvényhozók korábban a média előtt különféle kifogásokkal éltek arra a kérdésre vonatkozóan, hogy miért nem vesznek részt a rendezvényen.

Eredetileg Miri Regev kulturális miniszter is kimentette magát, este mégis megjelent a tüntetésen, tüzes beszédet intézve a tömeghez.

„Nem hagyhatjuk, hogy csalódásunk ártson a jogállamiságnak… Mi a Likudban betartjuk a törvényt, és azt akarjuk, hogy a törvény megvédjen minket… A döntés csak a bírákra tartozik, nem a médiára és nem is az államügyészségre.”

Benjamin Netanyahu on Twitter

15,000 תודות ❤️

„A jogállamiság nem áll a törvény felett. A jogállamiság tiszteletben tartása mellett a bűnüldöző szerveket is ellenőrzés alatt kell tartani.”

A rendezvényen felszólaló másik Likud-képviselő, Miki Zohar, azt mondta a tömegnek: „Nem a jogállamiságot akarjuk támadni, hanem a bűnüldöző rendszereket megerősíteni. Hogyan tehetjük ezt meg, ha nem kritizáljuk, és nem kérjük, hogy javítsa ki a hibáit?… Nem hagyjuk, hogy a hazugság győzedelmeskedjen az igazság felett”, tette hozzá Zohar, aki Netanjahu közeli szövetségese. „Azt mondom a miniszterelnöknek: Legyen erős, mert egy hatalmas része, ha nem az izraeli nép többsége, áll mögötte ma.”

A múzeum téri színpadon nagy felirat hirdette: „Védjük meg az államot, állítsuk meg a puccsot.” A pódium lábánal további szlogenek hirdették: „Vizsgálják ki Shai Nitzant” az államügyészt, „Zárják börtönbe Liat Ben Arit” a Netanjahu-ügyek vezető ügyészét, továbbá „hamis próféták”, „Főügyész határok nélkül” és „Rendőrség határok nelkül.”

Az egyik tüntető egyenesen nemzetközi vizsgálatot követelt a vádemelés ellen.

A Kék-Fehér másodikja szerda reggel Twitteren a tüntetés kapcsán megjegyezte:

„Az emberek, akik tegnap az újságírókra, akik a munkájukat végezték, ‘balosok, meghaltok’-at üvöltötték, lökdösődtek, átkozódtak és erőszakkal fenyegettek, csak azt tették, amire kérték őket, amire Bibi [Netanjahu beceneve] kérte őket.”

Maga a terület egyébként kb. 16000 fő befogadására alkalmas, a szervezők legalább 10000 fős tömegre számítottak.

Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön jelentette be, hogy vádat emel a három korrupciós ügyben érintett Benjamin Netanjahu ellen vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

Mandelblit, Shai Nitzan államügyész és Liat Ben Ari a Netanjahu-ügyek vezető ügyésze az elmúlt év során rendőri védelemre szorul, a miniszterelnök támogatóitól érkező fenyegetések következtében.

Mandelblit kedden elítélte a bűnüldöző szervek elleni „fenyegetéseket”, „hazugságokat” és „alaptalan rágalmazásokat”, reagálva Netanjahu és támogatói igazságszolgáltatási rendszer diszkreditálására irányuló erőfeszítéseire.

A teljes cikk

Címkék:Netanjahu, tüntetés, ügyészség

[popup][/popup]