Öt hónap börtön youtube-on közzétett, erőszakra felhívó költeményért

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Dareen Tatour (36) izraeli arab költőnő öt hónap börtönbüntetést kapott kedden, miután három hónappal ezelőtt elítélték – a terrorizmusról szóló törvény szerint erőszakra való felbujtásért és terrorista szervezet támogatásáért – egy vers miatt, amit interneten posztolt és amiben erőszakos ellenállásra szólított a „megszállás” ellen.

قاوم يا شعبي قاومهم الشاعرة دارين طاطور

الشاعرة دارين طاطور قصيدة قاوم يا شعبي قاومهم 4-10-2015

Tatour a tárgyaláson kitartott amellett, hogy verse nem szólít erőszakra.

Tatour YouTube-on és Facebookon megosztott egy videót, amin maszkos palesztin fiatalok kövekkel és Molotov-koktéllal dobálják a katonákat, a háttérben pedig “Állj ellen, Népem, Állj ellen,” című verse szól.

Tatour a verset 2015 októberében posztolta a “magányos farkas” intifáda során, amikor palesztin terroristák számos halalos késes, fegyveres és gázolásos támadást hajtottak végre izraeli katonák és civilek ellen. A költőt pár nappal később letartóztatták, majd 3 hónapra rá háziőrizetbe helyezték.

A bíróság a letöltendő mellett 6 hónap felfüggesztettet szabott ki. A már leült időt levonva további 2 hónapot fog rácsok mögött tölteni.

Tatour ügyét háziőrizetbe helyezésekor felkapta a nemzetközi média is. Több mint 150 irodalmi személyiség, köztük Alice Walker és Naomi Klein szerzők követelték a szabadon engedését.

Májusi ítéletében a bíróság azt mondta, hogy Tatour költeménye erőszakra bujtogatott, és a szabad véleménynyilvánításnak is meg vannak a határai.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]