Osztrák fesztivál fődíj az 1945-ért

Írta: Magyar Nemzeti Filmalap - Rovat: Film, Hírek - lapszemle, Külföld, Kultúra-Művészetek

Magyar sikerrel zárult a 30. jubileumát ünneplő „Der neue Heimatfilm” nemzetközi filmfesztivál a hétvégén Freistadtban.

A „szülőföld, haza és otthon” tematikájú filmekre specializálódott, idén 17 országból érkezett 60 alkotást felvonultató seregszemlén a legjobb játékfilm díját Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el. A díjat Török Ferenc és Szántó T. Gábor személyesen vette át a fesztivál záró ünnepségén.

Részlet az 1945-ből

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában

Részlet az 1945-ből (Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra). Fotók: Szilágyxi Lenke

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is. Műsorra tűzte a nagy presztízsű Edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el, San Franciscóban a kritikusok díjával együtt a közönségdíjat is elnyerte július végén.

Csak Észak-Amerikában már 40 filmfesztiválra kapott meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi az 1945-öt, az amerikai előzetes már megtekinthető online.

Az 1945-öt Magyarországon április óta mintegy 35 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikban.

[popup][/popup]