Osztrák állampolgárságot kaphatnak a nácik által üldözöttek leszármazottai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az osztrák parlament 2019 szeptemberében egyhangúlag elfogadta az osztrák állampolgársági törvény módosítására tett javaslatot. Ez a lépés összhangban áll Ausztria azon törekvésével, hogy a lehető legnagyobb mértékben kárpótolják azokat, akiknek az Ausztriában működő totalitárius náci rezsim szenvedést okozott.

1938: A bécsiek üdvözlik a bevonuló német csapatokat

Mindazok állampolgárságot kaphatnak, akiket a náci időszakban üldöztek, illetve olyan személy egyenes ági leszármazottai, akik az adott időszakban üldöztetésnek voltak kitéve – írja a zsido.com. (Az osztrák jogszabály szövege itt olvasható.)

A jogosultak az eredeti állampolgárságukat is megtarthatják, amennyiben az adott állam törvényei a kettős állampolgárság fenntartására lehetőséget adnak. A jogosultak körét is kiterjesztették, mind időben, mind pedig térben és magát az üldöztetést is a korábbinál szélesebb értelemben használja az új törvény.

A térbeli kiterjesztés azt jelenti, hogy azok a személyek (illetve leszármazottaik) igényelhetik az állampolgárságot, akik a korábbi Osztrák-Magyar Monarchia területének polgárai voltak, vagy hontalan személyek, és elsődleges lakóhelyük Ausztria területén volt, ám az országot 1955. május 15-e előtt el kellett hagyniuk a náci üldöztetés, vagy annak fenyegető közelsége miatt.

Az állampolgárságot az üldözött személy minden egyenes ági leszármazottja megkaphatja.

[popup][/popup]