Össztűz alatt a Rijksmuseum, átírták a “rasszista, kolonialista” képcímeket

Írta: /artportal.hu/ - Rovat: Hírek - lapszemle

Sokak által vitatott döntést hozott az amszterdami Rijksmuseum, eddig mintegy 200 műalkotás címét, illetve képaláírását módosították, írták át a politikai korrektség jegyében.

Olyan, mások érzékenységét sértő, rasszista kifejezéseket írtak át a képek adataiban neutrálisabbra, mint a néger, mohamedán, törpe, indián. Martine Gosselink, a múzeum történeti osztályának a vezetője egy példával illusztrálta, miért is fontos lecserélni a képcímeket. A hollandokat sajtfejűeknek (kaas kops) szokták néha nevezni, csúfolni, és ha egy holland betérne egy múzeumba bárhol a világon és azt olvasná egy kép címeként, hogy sajtfejű nő sajtfejű gyerekkel, joggal sértődne meg és kérné ki magának. De utalt arra is, hogy Hollandia máig meghatározóan jelentékeny kolonialista múlttal rendelkezik, a lakosság jelentékeny része származik Suriname-ból, az Antillákról vagy éppen Indonéziából, így különösen érzékeny a kolonialista gyökerű rasszista kifejezésekre, megfogalmazásokra.

Simon Maris átnevezett munkája: Fiatal néger lány-ból Fiatal, legyezőt tartó lány (1900)

A módosításokra példa Simon Maris holland festő munkája, a Fiatal néger lány (1900), amely képcímet Fiatal, legyezőt tartó lány-ra írtak át. Johannes Mijtens: Margaretha van Raephorst portréja (1668) c. képének csak képaláírását módosították, korábban a néger szolga kifejezés szerepelt, most fiatal fekete szolga szerepel a képadatokban.

A múzeum döntésének nyilvánosságra hozatala óta komoly kritikák és bírálatok tárgya. Julian Spalding művészettörténész szerint a történelmi szövegeket átírni tisztességtelen, a döntés átírja a történelmet, művészi szinten pedig cenzúrát jelent. A Rijksmuseum mellett szól, hogy nem kívánják nyom nélkül eltörölni a bántó kifejezéseket, mert azokat a kép történetének leírásában jelzik majd.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]