Összehasonlító vallástörténet szak indul az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle, Oktatás

Összehasonlító vallástörténet – alkalmazott kulturális tanulmányok néven új mesterszak indul az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE), a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola és az AVICENNA Közel-Kelet Kutató Intézet együttműködésében. A képzés keretében vallásfilológia, vallásdiplomácia, vallási örökség és turizmus, vallási média és kommunikáció, valamint valláspolitika specializációkra lehet jelentkezni.

A hamarosan kezdődő, 2023-2024-es tanévben induló mesterszakon olyan szakembereket képeznek, akik a keresztény, zsidó és muszlim vallások területén szerzett ismereteik birtokában képesek az említett monoteista vallások együttes és a kölcsönhatásokra reflektáló tudományos kutatására, valláspolitikai és alkalmazott vallási kultúrával kapcsolatos feladatok ellátására, az adott szakképzettség gyakorlására. A mesterképzési szakra jelentkező hallgatók ötféle specializáció közül választhatnak.

A vallásdiplomácia specializációt választók esetében a képzés célja, hogy a végzettek magas színvonalú szakmai és tudományos alapokon legyenek képesek alakítani a vallás és állam/politika közötti párbeszédet elsősorban külföldön a nemzetközi kapcsolatok területén – a képzés ugyanakkor nem csupán vallásdiplomáciai, hanem általános diplomáciai feladatok ellátására is felkészít.

vallásfilológia specializációt választók esetében a cél, hogy a három monoteista vallás kulturális és tudományos hátterét megfelelő kompetenciákkal tanulmányozzák a hallgatók, a három monoteista vallás közül legalább kettő irodalmi műveit eredeti nyelven legyenek képesek olvasni.

vallási örökség és turizmus specializáció célja olyan kulturális szakemberek képzése, akik a monoteista egyházak által fenntartott múzeumokban, levéltárakban és könyvtárakban, valamint az egyházak által szervezett vagy őket érintő turisztikai tevékenységben aktív közreműködőként tudnak munkát vállalni.

vallási média és kommunikáció specializáció célja olyan kommunikációs szakemberek képzése, akik a monoteista vallások mélyreható ismeretében hitelesen és szakszerűen tudnak tudósítani, hírt adni a vallási kérdésekről.

valláspolitika specializáción a cél, hogy a hallgatók a monoteista vallások politikai kapcsolataiban elmélyítsék tudásukat, a múlt és a jelen politikai történéseinek az egyházakat érintő mozzanatait helyesen értelmezzék és közvetítsék.

Teljes cikk

[popup][/popup]