“Összehangolt támadássorozat” – Rabbik elleni vádak és a Mazsihisz válasza

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Ynet izraeli hírportál, a zsidó közélet kedélyét borzoló, névtelen szerzők gyakran rágalmazó írásait közlő magyarországi zsidó honlap nyomán, két magyarországi rabbit hozott hírbe szexuális ügyek gyanúja kapcsán.

A Ynet hírét több hazai kormánypárti lap is átvette egy internetes chat képernyőfotójával, és egy félmeztelen férfi képével együtt. A lap állítása szerint egy magyar rabbi azután is próbált elcsábítani egy 18 évnél fiatalabb lányt, hogy tudomást szerzett az életkoráról.

A vádak között szerepel, hogy olyan nőkkel is intim kapcsolatot létesített egy rabbi, akik fel akarták venni a zsidó vallást.

A cikkben megszólal a kormánnyal és az EMIH-hel a Mazsihiszhez képest barátibb viszonyra törekvő Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületet létrehozó Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének vezetője is, mely testületből az elmúlt napokban hat rabbi lépett ki tiltakozását kifejezve a szervezetben zajló viták miatt, s mert nem kívánnak Rónával együttműködni.

Róna vizsgálatot sürgetett az ynet által felemlegett ügyekben, mert “ha a rabbiság gyengül, a közösség is meggyengül”.

A hírekre reagáló Mazsihisz közleményében így fogalmaz:

“A Mazsihisz fél éve sajnos egy összehangolt támadássorozat közepette teszi a dolgát. Ez részben a nyilvánosság előtt zajló folyamat, amelynek forgatókönyve újra és újra ugyanaz: egy névtelen revolverhonlap hamis információkkal gyalázza a szervezetet, mocskolja vezetőit, rabbijait, munkatársait, kiszivárogtatja belső anyagainkat, majd ez így kreált álhíreket átemeli egy ellenérdekelt zsidó szervezet médiája, ahonnan valóságként, forráskritika nélkül veszi át a magyar sajtó és a nemzetközi zsidó média egy része.

A megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult. (…)

Szervezetünk belső rendje garantálja a bejelentések objektív kivizsgálásának lehetőségeit. Amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója késlekedés nélkül vizsgálatot rendel el. A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot.

Magyarország XX. századi történelmében a névtelen bejelentések kezelése sok egyéni, családi, vagy közösségi tragédiát okozott. Mi tanultunk ebből” – zárul a Mazsihisz közleménye.

Információink szerint a Mazsihisz helyreigazítást is kért az izraeli laptól.

[popup][/popup]