Összecsapások Kelet-Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztinok és zsidók csaptak össze csütörtökön Kelet-Jeruzsálem Seich Dzsarrach negyedében, miután a szélsőjobboldali, Itamar Ben-Gvir kahanista törvényhozó áthelyezte irodáját a helyszínre, tiltakozásul, amiért a rendőrség nem gondoskodik a zsidó lakosok védelméről.

Az összecsapások előzménye – írja az ujkelet.live – , hogy egy jeruzsálemi bíróság jóváhagyta 58 palesztin kilakoltatását olyan otthonokból, amelyek jobboldali csoportok szerint zsidó lakosok tulajdonában álltak az 1948-as függetlenségi háború előtt.

Tiltakozásul az ítélet ellen az elmúlt héten több tucat palesztin gyűlt össze az esti étkezésre, megtörve a ramadáni böjtöt az egyik épület mellett, amelybe telepesek költöztek be, és ahol Ben-Gvir létrehozta ideiglenes, szabadtéri irodáját.

Néhány perccel az étkezés kezdete után a palesztinok és a Ben-Gvir támogatói szitkozódásba kezdtek. Amikor az egyik palesztin közel került a másik csoporthoz, lefújták paprika spray-vel.

A palesztinok ezután székekkel és kövekkel kezdték dobálni a zsidókat, akik válaszul köveket dobáltak, mielőtt bemenekültek az épületbe. Két fiatal palesztin szétszerelte a rögtönzött irodát, és letépte a feliratot.

A rendőrség szóvivőjének közleménye szerint a hatóságok aktívak voltak Seich Dzsarrachban, ,,egy gyorsan erőszakossá fajuló tiltakozás nyomán, mely során kövekkel dobálták a rendőröket és az elhaladó járműveket, petárdákat gyújtottak, és több esetben rendőröket és civileket is megtámadtak”.

Teljes cikk

[popup][/popup]